logo F1online.sk

Rosberg o treste pre Red Bull: FIA bude čeliť kritike, nech rozhodne akokoľvek

Christian Horner a Adrian Newey
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár28. 10. 2022

Spomedzi tímov štartového poľa si v minulej sezóne neustrážil svoje financie a prekročil rozpočtový strop, ktorý v tom období predstavoval 145 miliónov dolárov, len tím z Milton Keynes. Rakúsky celok mal pôvodne svoj trest za prehrešok spoznať už počas víkendu v USA, no kvôli úmrtiu Dietricha Mateschitza, zakladateľa Red Bullu, sa celá vec odročila. Podľa majstra sveta z roku 2016 Nica Rosberga je Medzinárodná automobilová federácia v nezávideniahodnej situácii. Akokoľvek sa rozhodne, či prijme miernejší alebo prísnejší verdikt, vždy bude čeliť kritike zo strany jedného alebo druhého tábora.

Na otázku, aký by bol podľa neho primeraný trest, odpovedal víťaz 23 veľkých cien Nico Rosberg nasledovne: „V tejto chvíli je na to ťažké odpovedať, pretože nikto z nás nedisponuje informáciami a podrobnosťami o tom, akým spôsobom bol rozpočtový strop porušený, a to je dôležité.“

„Čo sa urobilo s použitými peniazmi navyše? Boli použité na nákup sendvičov alebo s cieľom vyvinúť auto s jedným vylepšením navyše? Je veľmi ťažké posúdiť to navonok a som si istý, že všetko treba brať do úvahy.“

„Pre FIA je problémom to, že sa nachádza v situácii, kde bude čeliť kritike tak či tak, pretože ak odpočítajú body z minuloročného šampionátu, v najhoršom prípade aj body Maxovi, bolo by to naozaj zlé pre všetkých. Ale ak [v Red Bulle] výrazne porušili rozpočtový strop, veľmi, o pár miliónov alebo tak, a skutočne im to poskytlo výkonnostnú výhodu a FIA tvrdo nezasiahne, potom bude tiež čeliť kritike. Je to veľmi zložité a dúfam, že FIA dokáže nájsť niečo medzi týmito dvoma variantami a prijme správne rozhodnutie. Musíme však počkať a uvidíme,“ poznamenal 37-ročný Nemec.

Rosberg sa tiež vyjadril, že aj najmenšia výkonnostná výhoda získaná v dôsledku porušenia rozpočtového stropu môže zamiešať kartami. Ako vieme, vo Formule 1 rozhodujú aj tisíciny. Poukázal pri tom na minuloročnú Veľkú cenu Abú Zabí, kde síce žiaden z tímov nezískal výkonnostnú výhodu vďaka podvádzaniu, ale o majstrovi sveta sa rozhodlo len vďaka sekundovému náskoku Maxa Verstappena v cieli pred druhým Lewisom Hamiltonom.

„Hrozné je na tom to, že ak si dobre pamätám, o šampionáte rozhodla jedna sekunda v poslednom kole posledných pretekov. Neviem ako to vyriešia.  Nie je to dobré,“ dodal Rosberg na záver.

Súvisiace články