logo F1online.sk

Protest podal aj Alpine, o Alonsovi sa bude rozhodovať vo štvrtok

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala24. 10. 2022

Na výsledky Veľkej ceny USA sme čakali až do štvrtej hodiny rannej. To sme však ešte nevedeli, že v skutočnosti nemusia byť konečné. Alpine totižto protestuje proti protestu Haasu. Vyhne sa predsa len Fernando Alonso trestu? Viac sa dozvieme vo štvrtok.

Haas v nedeľu neváhal a podal hneď dva protesty. Jeden proti Red Bullu, druhým si zas posvietil na Fernanda Alonsa a jeho pravé zrkadlo. Komisári rozhodovali viac ako tri hodiny a napokon Španielovi udelili 30-sekundovú penalizáciu.

Samotný verdikt komisárov vyvoláva otázky, no z pohľadu Alpinu ten je až druhoradý. Francúzsky tím totižto v pondelok podal protest, v ktorom argumentuje, že k žiadnemu vyšetrovaniu vôbec nemalo dôjsť a komisári mali odmietnuť pôvodný protest Haasu.

Aj podávanie protestov má totiž svoje pravidlá. Podľa jedného z nich je možné napadnúť výsledky veľkej ceny len vo vopred predpísanom časovom limite. Ako však samotní komisári konštatujú vo svojej správe, Haas tento limit prešvihol o 24 minút.

“Komisári však využili právomoc, ktorú im udeľuje článok 13.3.5 Medzinárodného športového kódexu a rozhodli, že v tomto prípade nebolo možné dodržať stanovený časový limit. Preto pripúšťajú tento protest,” ozrejmili vo verdikte, ktorého súčasťou sú aj závery vyšetrovania.

Uvedený článok Medzinárodného športového kódexu hovorí o tom, že protest je možné podať do 30 minút od zverejnenia predbežných výsledkov veľkej ceny. Avšak, ak komisári zhodnotia, že tento termín z nejakého dôvodu nie je možné dodržať, protest predsa len môžu prijať. Aký dôvod nastal v Austine, momentálne netušíme.

Alpine na sociálnych sieťach vyjadril sklamanie nad tým, že Fernando Alonso dostal penalizáciu. “FIA má počas pretekov právo vyvesiť čierno-oranžovú vlajku, ak usúdi, že auto nevyhovuje bezpečnostným štandardom, no v tomto prípade auto posudzovali a rozhodli sa nevyužiť túto vlajku. Ba čo viac, technický delegát FIA po pretekoch posúdil monopost tak, že vyhovoval pravidlám.”

Tieto argumenty Alpine azda ani nebude potrebovať, ak sa mu podarí obhájiť svoj názor, že protest Haasu nemal byť vôbec prijatý. “Tím je presvedčený, že protest nemal byť akceptovaný, keďže bol podaný 24 minút po uplynutí termínu. Trest by teda mal byť označený za neplatný. Tím preto podáva protest voči pôvodnému protestu Haasu.”

Videokonferencia s komisármi, zástupcami Alpinu a Haasu je naplánovaná na piatok 1:00 nášho času. FIA bude najskôr rozhodovať o tom, či je protest Alpinu prípustný. Ak rozhodne záporne, Alonsova penalizácia zostáva v platnosti. V opačnom prípade bude vytýčený ďalší termín, kedy prebehne samotné prešetrenie protestu.