logo F1online.sk

Wolff reaguje na Hornera: Až som uronil slzu

Toto Wolff a Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 10. 2022

Toto a Christian, diel druhý. Keď vám mediálne prestrelky týchto dvoch pánov z minulej sezóny chýbali, máme pre vás dobrú správu, sú späť! Srdcervúci výstup šéfa Red Bullu na tlačovej konferencii šéfov nezostal bez odozvy a asi tak o hodinu neskôr reagoval šéf Mercedesu, ktorého teda príbehy jeho soka príliš nedojali.

Situácia nám celkom pekne vygradovala. Aj keď na tlačovej konferencii šéfov prišiel Jost Capito s informáciou, že Logan Sargeant má vykročené do Formuly 1, najviac pozornosti sa aj tak ušlo Christianovi Hornerovi. Ten rozprával dlho a veľa. Jeho reč určite nejedného chytila za srdce.

Boss Red Bullu to ako schopný politik a rétor urobil šikovne. Miesto totálnej ofenzívy svoj tím dokonca vykreslil ako akúsi obeť. Reagoval aj na šéfa McLarenu Zaka Browna, ten sa prednedávnom vo svojom liste FIA neštítil použiť slovo „podvádzanie“, ktoré dokáže meno akejkoľvek značky znehodnotiť viac, než čokoľvek iné.

Nepodvádzali sme, Zakov list nás sklamal a šokoval, sme verejne pranierovaní, poškodilo to meno našej značky a deti našich zamestnancov v škole dokonca šikanujú, toto všetko vyslovil Christian Horner na jednej tlačovej konferencii a nejeden sa pritom zamyslel nad tým, kto je tu vlastne poškodeným a kto obvineným.

Hneď po treťom tréningu predstúpil pred médiá ďalší šikovný politik a rétor Toto Wolff, ktorý sa zrejme už tešil, až bude môcť na svojho soka reagovať.

„Až som takmer uronil slzu,“ prehlásil Wolff neskrývajúc sarkazmus pre nemecké Sky. „Faktom je, že deväť z desiatich tímov sa do rozpočtového stropu zmestilo. Ten jeden sa nás teraz snaží presvedčiť a argumentovať, že sa dostal nad limit kvôli položkám, ktoré nemajú vplyv na výkonnosť, ale tieto položky sa predsa týkajú nás všetkých.“

„Aj my počítame každý sendvič pre našich ľudí a premýšľame, ako sa vysporiadame s rozličnými položkami v rozpočte. Nech už sú nad limitom o milión, dva alebo päť, ja neviem koľko, ale toto všetko je fiškálna výhoda, ktorú môžete vložiť do vývoja.“

„Toto je reverzná psychológia o tom, kto je tu vlastne obeť. Za mňa tu máme deväť tímov, to sú obete,“ dodal Wolff.

Nie je o čom, výrok „aj my počítame každý sendvič“ sa skrátka musí zapísať do análov Formuly 1. Zvlášť pre nestranného fanúšika musí byť sledovanie ďalšej prestrelky Red Bull vs. Mercedes náramne úsmevné.

„V minulých rokoch sa z času na čas objavili kontroverzie, v Brazílii sme boli diskvalifikovaní kvôli 0,02 milimetra. Podľa mňa sú finančné pravidlá dôležitým pilierom, rovnako ako športové a technické. Rozpočtový strop bol zavedený preto, aby mohli všetky tímy bojovať s rovnakými výdajmi. Keď je jeden nad stropom, nech to už odôvodňuje čímkoľvek, je to absolútne proti duchu pravidiel,“ povedal Wolff.

Aby sme si však zo všetkého nerobili srandu, šéf Mercedesu takisto vyjadril znepokojenie nad tým, ako sa fanúšikovia v Austine zachovali k pilotom Red Bullu. Tí vo fanzóne vystúpili pred fanúšikov na pódium a nasledovalo nepekné bučanie a pokrik „podvodníci“. Na druhej strane, stále to nie je nič, čo by sme v iných športoch nevideli.

„To bučanie bolo neakceptovateľné. Nech už na pódiu stojí ktokoľvek, nikto to nechce vidieť. Myslím si, že vo Formule 1 sme sa jasne postavili proti takémuto správaniu. Do určitej miery sa nám ho podarilo potlačiť. Niečo také tu nemá miesto,“ hovorí Wolff.

„Ide to buď na jednu alebo na druhú stranu, v Rakúsku to bolo namierené proti Lewisovi, tu zas masívne proti Maxovi. Musíme sa všetci postaviť na jednu stranu. Bojujeme spolu tvrdo na trati i mimo nej, ale taká nevraživosť medzi nami naozaj nepanuje,“ dodal šéf Mercedesu.

Súvisiace články