logo F1online.sk

Podľa Wolffa nie je Verstappenov titul v ohrození

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 10. 2022

Rozpočtová kauza nabrala v Austine ešte väčšie obrátky, než na jej štarte v Singapure. Kým sa FIA dohaduje s Red Bullom a tento tím sa ani po týždni nerozhodol, či príjme ponuku federácie na „mimosúdne vyrovnanie“, dostávajú priestor vyjadriť sa k celej veci aj nezúčastnené strany.

Otvárajú sa diskusie o možnom treste pre Red Bull, ktorý stále nepoznáme. Tím momentálne rieši, či príjme ponuku FIA alebo nie. Vedenie stajne do Austinu možno pricestovalo s nádejou, že sa jej podarí vyjednať lepšie podmienky, hoci sa zdá byť nerealistické, aby sa niečo také podarilo.

Dôležité tiež je, že porušenie rozpočtového stropu bolo napokon mierne, čo by malo stajňu uchrániť pred najtvrdšími sankciami. To ostatne potvrdil aj šéf najväčšieho rivala Red Bullu.

„Neviem, aký veľký bol rozsah porušenia rozpočtového stropu, ale aj jedno či dvojmiliónové prekročenie dokáže rozhodnúť o titule,“ povedal Toto Wolff pre La Gazzetta dello Sport, na ktorý odkazuje portál RacingNews365.com.

„FIA musí urobiť správne rozhodnutie a trest zodpovedať rozsahu porušenia. Nemyslím si, že sa môžeme vrátiť späť k titulovému boju v roku 2021, pretože sa jedná o mierne porušenie, takže takýto trest nie je podľa pravidiel realistickou možnosťou,“ prehlásil šéf Mercedesu.

Ten však poukazuje na to, že aj keď previnilca možno čaká spravodlivý trest, porušovanie športových pravidiel nie je trestané tak prísne, ako porušovanie technických pravidiel. Nezabúdajme, že rozdiel medzi omilostením a diskvalifikáciou sa vo Formule 1 môže merať na gramy, milimetre či decilitre.

„Finančné pravidlá sú rovnako dôležité ako technické a športové,“ hovorí Wolff. „Ak vás diskvalifikujú za porušenie technických pravidiel, malo by to byť možné aj za porušenie finančných pravidiel, dokonca aj keď sú tieto pravidlá nové.“

„Musí existovať adekvátny trest. Koluje o tom mnoho klebiet, ale na konci dňa o tom musí rozhodnúť FIA,“ dodal.

Súvisiace články