logo F1online.sk

Norrisa celý deň bolela z hrboľov hlava, Ricciardo hovorí o inej trati

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl22. 10. 2022

McLaren pricestoval do Austinu s trinásťbodovým mankom na Alpine a ak by sme vychádzali z piatkových dát, nič nenasvedčuje tomu, že by britská stajňa mala túto stratu stiahnuť. Na druhej strane, aj v Singapure nevyzerali papájoví po piatku dobre, a nakoniec z toho bola parádna bodová nádielka…

Navyše, piatkové časy nie sú v tomto prípade úplne reprezentatívne, keďže druhý tréning museli tímy venovať testom budúcoročných pneumatík. Výnimku mali len piati piloti, ktorí v FP1 prenechali svoje sedačky mladším pilotom. Jedným z nich bol Daniel Ricciardo, ktorý popoludní absolvoval 40 kôl. V rámci tridsiatich minút, keď mohol nasadiť tohtoročné pneumatiky, odjazdil tretí najlepší čas za Leclercom a Bottasom.

„Nič som až do podvečera nerobil a potom som tam dal 40 kôl, čiže takmer pretekovú simuláciu,“ smial sa Daniel Ricciardo, ktorého v prvom tréningu nahradil Alex Palou.

Austrálčan bol v FP2 späť v aute. Aj on poznamenal, že tohtoročné monoposty sa v Austine správajú inak. „Trať je s týmito autami iná. Monoposty sú naďalej vcelku tuhé a aj keď je okruh miestami preasfaltovaný, stále je to na niektorých miestach ťažké. Nesťažujem sa, len hovorím, že je to odlišná výzva. Aj z pohľadu viditeľnosti, už predtým bolo ťažké trafiť apex prvej zákruty, a teraz je to ešte náročnejšie, pretože sedíme nižšie.“

Daniel Ricciardo verí, že sa McLaren do soboty zlepší. „Určite počas noci urobíme nejaké zmeny, ktoré by nám mali pomôcť. Je ťažké posúdiť, nakoľko sme konkurencieschopní, keďže v druhom tréningu mali všetci odlišné programy. V aute som sa však cítil fajn a budem dobre zaspávať,“ doplnil Austrálčan.

Lando Norris strávil v MCL36 celý deň. Dokopy odjazdil 49 kôl, v FP1 skončil deviaty a v FP2 šiesty. Na prvý pohľad sú to solídne časy. Oficiálna stránka F1 v analýze piatkových dát však radí McLaren až na ôsme miesto z pohľadu kvalifikačnej rýchlosti, a na piate v pretekovom tempe.

Jedným dychom však treba dodať, že aj analýzy vychádzajú z obmedzeného množstva dát, keďže druhý tréning bol venovaný testom Pirelli. A ako sme už spomenuli, aj v Singapure nevyzeral McLaren po piatku dobre, a napokon z toho bol jeden z najlepších víkendov sezóny.

„Bol to solídny piatok, ničím špeciálny. Hrboľatý – to by bolo jedno slovo, ktorým by som ho definoval. Myslím si, že sme našli smer, ktorým sa budeme uberať pri nastavení auta. Zdá sa, že medzi FP1 a FP2 sme sa čo sa týka nastavenia vydali správnym smerom. Po druhom tréningu sme všetci na rovnakej lodi, pretože sme nemohli veľa skúšať. Až tretí tréning skutočne niečo ukáže a až v ňom budeme môcť skutočne pochopiť veci,“ hovorí Lando Norris, naznačujúc dôležitosť dnešného večerného tretieho tréningu.

V Austine je mimoriadne teplo a veterno, na rozdiel napríklad od roku 2019, keď tam bolo veľmi chladno. Ak si však spomínate, tak aj predošlá generácia monopostov sa vtedy trápila s hrboľatým povrchom, na čo doplatil Sebastian Vettel zlomeným závesom a odstúpením.

V piatok sme videli, že súčasná generácia monopostov to má v Texase ťažké. „Je to fakt ťažké. Najmä vtedy, keď máte veľkú degradáciu pneumatík a je tak veterno ako bolo v piatok. Auto je potom nekonzistentné a ľahko sa môžete dopustiť chýb. Rovnako je náročné nájsť limit, aby ste na to mohli fakt tlačiť. Plus ma z tých hrboľov celý deň bolela hlava. Ale taký je život, pre každého je to rovnaké,“ uzavrel Norris.

V prvom tréningu dostal premiérovo v F1 šancu 25-ročný Španiel Alex Palou, ktorý patrí do početného portfólia podpísaných jazdcov McLarenu. Palou zvládol 21 kôl a odjazdil sedemnásty najrýchlejší čas. Pre tím však nazbieral cenné dáta a vyhol sa nehode či iným problémom.

„Som nesmierne šťastný. Išlo to fakt dobre. Cítil som trochu tlak vyplývajúci z toho, že som riadil auto, ktoré nebolo moje, a krátko po mne muselo ísť zase na trať. Zároveň som chcel nazbierať dáta pre tím. Cítil som sa veľmi dobre a myslím si, že sme dosiahli to, čo sme mali naplánované,“ skonštatoval Alex Palou.

Súvisiace články