logo F1online.sk

Všetci šampióni sa pohybujú v šedej zóne, prehlásil Alonso

Max Verstappen a Fernando Alonso
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 10. 2022

Kauza porušenia rozpočtového stropu zo strany Red Bullu vrcholí. FIA vraj už svoju prácu dokončila a najväčšiemu previnilcovi zaslala dohodu, podľa ktorej môže tím akceptovať vinu a trest navrhnutý FIA. Ak nebude súhlasiť, celá vec pôjde na stôl Rozhodcovskej komisii pre rozpočtový strop, ktorá môže zvoliť ešte tvrdší trest. Práve čo najtvrdší trest žiadajú mnohí zástupcovia viacerých tímov.

Nie je prekvapujúce, že táto kauza hýbe padokom v Austine. Prakticky každý, na koho reportéri namieria mikrofón, čelí aj otázke o Red Bulle a rozpočtovom strope. Ako to už častokrát býva, nepanuje jasná zhoda.

„Takéto kontroverzie boli vždy súčasťou Formuly 1,“ prehlásil dvojnásobný majster sveta Fernando Alonso. „Rozpočtový strop je nový, ale vždy sa nájdu veci, ktoré môžete preskúmať, také šedé zóny.“

„Všetci majstri sveta sa pohybujú v šedej zóne. Potom to ostatné tímy odkopírujú a dostanú sa na ich úroveň, prípadne sa takáto vec na pár pretekov povolí a potom zakáže. Taká je povaha Formuly 1,“ dodal španielsky pretekár, ktorý sa zjavne pridal na stranu Verstappena, podľa ktorého sa konkurenčne tímy správajú „pokrytecky“.

„Nepamätám si majstra sveta, ktorý by nevyužíval niečo, čo by ostatné tímy neprekvapilo. Brawn GP v roku 2009, Red Bull v roku 2012, dominancia Mercedesu, Ferrari v roku 2019 vyhralo dva preteky s niečím, o čom všetci vedeli, že nie je legálne a nič sa im nestalo. Svoje dve víťazstvá si mohli ponechať. Predstavte si, že by s tým motorom vybojovali titul majstra sveta. Na konci dňa dôverujem ľuďom, ktorí majú moc, ja som iba jazdec,“ dodal Alonso.

Nie je prekvapivé, že s ním súhlasia aj jazdci Red Bullu, napríklad taký Sergio Pérez povedal: „Nakoniec vyjdú najavo fakty a ľudia uvidia a pochopia situáciu.“

Nie všetci však zdieľajú tento názor. Zvlášť z tábora Ferrari a Mercedesu, ale aj iných tímov, sa ozývajú hlasy volajúce minimálne po primeranom treste, ak nie rovno exemplárnom.

„Myslím si, že každý jazdec a každý tím chce mať v prvom rade jasno,“ prehlásil pilot Ferrari Carlos Sainz. „Po druhé, chceme spravodlivosť. Všetci vieme, ako veľmi sa môžu jeden, dva alebo tri milióny prejaviť vo vývoji auta a rýchlosti. Preto tri najlepšie tímy pred rokmi míňali 350 miliónov a teraz, aby sa veci dostali pod kontrolu, už iba 150 miliónov.“

„Je celkom dôležité, v prípade potrestania, odradiť ich od pomyslenia na prekročenie o dva alebo tri milióny, pretože si budú myslieť, že to stojí za to,“ hovorí Sainz.

„Keď už máme rozpočtový strop, treba ho dodržiavať a ja len dúfam, že FIA príjme správne rozhodnutie, ktorým sa uistí, že ho ostatní dodržia,“ dodal.

Pridal sa k nemu aj Valtteri Bottas, ktorý bol vlani pilotom Mercedesu. Práve sezóny 2021 sa táto kontroverzia týka a Red Bull vtedy dokázal svojho soka o pár bodov poraziť. „Ja osobne dúfam, že to bude tvrdý a prísny trest, pretože pravidlá sú pravidlá. Zúčastnil som sa tej bitky v minulom roku a v boji o jazdecký titul sme prehrali iba o pár bodov. Pár miliónov navyše sa v tomto smere dokáže postarať o veľký rozdiel,“ povedal dnes už pilot Alfy Romeo.

Súvisiace články