logo F1online.sk

FIA ponúkla Red Bullu dohodu “o vine a treste”. Prečo sa ju oplatí prijať?

Dáždnik Red Bull, ilustračné
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2022

Vyšetrovanie Medzinárodnej automobilovej federácie ukázalo, že Red Bull Racing v roku 2021 prekročil rozpočtový strop. Tento fakt sme sa dozvedeli pred necelými dvoma týždňami, no stále netušíme, aký trest čaká červených býkov. Po štvrtku sme o krok bližšie k jeho spoznaniu. FIA totiž Red Bullu ponúkla dohodu “o vine a treste”.

Okrem procedurálneho zlyhania mal Red Bull prekročiť aj rozpočtový strop. V pravidlách sa uvádza, že šlo o drobné, resp. malé, mierne, menej závažné (z angličtiny minor, pozn. red.) prekročenie rozpočtového stropu. Aby sme však vo veciach spravili poriadok, toto nie je hodnotiaci prívlastok redakcie, ale oficiálny termín uvádzaný v pravidlách, a vyjadruje prekročenie stropu v rozsahu od nula do päť percent, teda do približne siedmich miliónov. Z pohľadu pravidiel je preto prekročenie stropu o päť dolárov “málo závažné”, ale do rovnakej kategórie spadá aj jeho prekročenie o päť miliónov.

O koľko presne Red Bull prekročil rozpočet, zatiaľ netušíme. V padoku sa špekulovalo, že by sme sa to mohli dozvedieť v piatok, keďže Red Bull chystal tlačovú konferenciu na túto tému. Tá sa napokon nebude konať, pretože vo štvrtok nedošlo k stretnutiu zástupcov Red Bullu a prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema.

Red Bull sa môže vyhnúť bodovej penalizácii či zníženiu rozpočtového stropu

Rakúska stajňa už dávnejšie avizovala, že i napriek zisteniam FIA zastáva ten istý postoj ako pred zverejnením výsledkov vyšetrovania. Správu FIA prijala “s prekvapením a sklamaním”, no neuviedla, že závery napadne, ale že “zváži všetky dostupné možnosti”.

Prvou možnosťou, ktorú jej ponúkajú pravidlá, že takzvaná dohoda o akceptovaní porušenia pravidiel. Išlo by o promptné vyriešenie celej situácie, keďže FIA v rámci nej oboznámi stajňu s navrhnutým trestom z kategórie menších, teda pokuta, verejné pokarhanie, vylúčenie z časti šampionátu či obmedzenie testovania. Do hry prichádza aj prísnejšie monitorovanie dodržiavania finančných pravidiel v nasledujúcich obdobiach. Red Bull dohodu môže, ale nemusí prijať.

Čo je však dôležité: V rámci tejto dohody nie je možné tímu strhnúť body v šampionátoch a ani mu znížiť rozpočet na nasledujúce roky (článok 6.29 Finančných pravidiel F1). Tieto alternatívy prichádzajú do úvahy až po odmietnutí spomínanej dohody, prípadne ak ju FIA tímu vôbec neponúkne a celá vec ide priamo pred Rozhodcovský výbor pre rozpočty, na ktorom bude tím uznaný vinným z porušenia pravidiel.

Red Bull tak môže vyviaznuť aj s pomerne miernym trestom, no musí akceptovať svoju vinu a všetky penalizácie, ktoré mu FIA v rámci dohody chce udeliť. Red Bull by zároveň prišiel o možnosť odvolať sa.

Momentálne nie je jasné, ako bude stajňa z Milton Keynes postupovať. Ak ju prijme, veľmi rýchlo spoznáme aj tresty, hoci pravidlá umožňujú vo verdikte vynechať “dôverné informácie”.

Ak Red Bull odmietne dohodu, celá vec poputuje pred Rozhodcovský výbor pre rozpočty, na ktorom už budú v hre všetky tresty vrátane odrátania bodov v šampionáte a zníženia rozpočtového stropu na nasledujúce obdobie.

Súvisiace články