logo F1online.sk

Hill: Ferrari si v roku 2022 počínalo žalostne

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 10. 2022

Majster sveta z roku 1996 Damon Hill označil tohtoročné výkony Ferrari za žalostné. Tím z Maranella sa podľa neho pripravil sám o možnosť získať svoje prvé tituly od roku 2008.

Taliani popritom nevstúpili do sezóny vôbec zle. Charles Leclerc vyhral dva z prvých troch pretekov, zatiaľ čo jeho najväčší konkurent Max Verstappen dve veľké ceny nedokončil. Monačan mal po Veľkej cene Austrálie na konte 71 zo 78 možných bodov, zatiaľ čo Holanďan len 25. Už o tri podujatia neskôr sa ale karta obrátila a po pretekoch v Španielsku sa ujal vedenia v šampionáte Verstappen.

Po tom, čo Leclerc niekoľkokrát odstúpil kvôli technickým problémom, havárii alebo sa prepadol kvôli strategickým chybám svojho tímu, sa bodový rozdiel medzi týmito dvoma jazdcami začal postupne prehlbovať. Verstappen si vybudoval pohodlný náskok a z majstrovského titulu sa tešil už v Japonsku.

Damon Hill, ktorý získal svoj jediný majstrovský titul v roku 1996 vo farbách Williamsu, neskrýval sklamanie z toho, že sa Ferrari neprezentovalo v tejto sezóne lepšími umiestneniami. Ako sám uviedol, nevie sa rozhodnúť, či si majstrovský titul vybojoval Red Bull vďaka svojim výkonom, alebo kvôli tomu, že si Scuderia počínala tak žalostne. „Myslím si, že je skutočne veľmi ťažké rozhodnúť, či to je alebo nie je brilantnosťou Red Bullu a Maxa v tejto sezóne a takmer dokonalým výkonom, alebo či to bolo Ferrari, ktoré si strieľalo do nohy,“ uviedol 62-ročný Brit.

„Niekedy predvádzali naozaj poľutovaniahodné výkony, pretože na začiatku sa ukazovali tak sľubne. Odhliadnuc od tímovej stratégie a niekoľkých chýb jazdcov im v podstate chýba schopnosť posunúť sa s autom dopredu. Pre Maxa neboli výzvou, pretože medzi Sergiom a Charlesom je to v šampionáte stále veľmi tesné,“ pokračoval kritický Hill, ktorý sa tiež vyjadril k Verstappenovej ceste za titulom v Suzuke.

„Ak by ste z rovnice vyňali Maxa, mohli by ste povedať: Dobre, to je ale rozdiel! Max mal ale v Japonsku v mokrých podmienkach po 20 kolách 20-sekundový náskok pred Charlesom a Sergiom. Bol o sekundu rýchlejší a Ferrari s tým jednoducho nedokázalo nič robiť. To ich odrovnalo a Charlesove pneumatiky boli zničené. To naznačuje, že ich nastavenie nefunguje s pneumatikami tak, ako v Red Bulle, takže ich nedokážu potrápiť. Maxova sebadôvera bola ale [vysoká], bol naozaj vyrovnaný. Celý rok bol dokonale brilantný a nikdy nepôsobil otrasene,“ dodal Hill.

Súvisiace články