logo F1online.skF1online.sk

Vidím to, ale nedokážem to, hovorí Ricciardo o svojom porovnaní s Norrisom

McLareny, Daniel Ricciardo a Lando Norris
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 10. 2022

Aj keby sa Danielovi Ricciardovi v posledných štyroch pretekoch sezóny akokoľvek darilo, obrovský debakel v internom súboji s Landom Norrisom už nezvráti. Britský mladík bol v posledných dvoch sezónach celkom dominantný. Sám Austrálčan však hovorí, že jeho najväčšia frustrácia v McLarene nespočívala v niečom, čo sa dá vyjadriť číslami.

Ani 117-bodová strata v priebehu necelých dvoch rokov vraj Ricciarda nefrustruje tak, ako pohľad na dáta. Austrálčan strávil dve sezóny tým, že sa snažil popasovať so svojím autom, či už to bol MCL35M alebo MCL36. Ani v jednom z týchto dvoch pokusov neuspel, na rozdiel od Landa Norrisa.

„Samozrejme, máme k dispozícii hromadu dát a sledujem tiež Landove palubné zábery,“ povedal Ricciardo v rozhovore pre The Race.

„Niekedy uvidím, čo dokáže a len si povzdychnem: ‚Okej, vidím to, ale nedokážem to.‘ Len sa pýtam sám seba, prečo to teda neurobí toto alebo tamto? Dokonca aj na brífingoch môžete od Landa počuť: ‚Och, práve v tomto stinte som cítil, že auto funguje, akoby odrazu ožilo.‘ A ja na to len… nikdy som nič také necítil,“ povedal rodák z Perthu.

Asi je férové a objektívne očakávať, že Daniel by svoje trápenie nedokázal v roku 2023 zvrátiť a čakala by ho ďalšia frustrujúca sezóna ďaleko za tímovým kolegom. Síce kvôli tomu rozhodnutiu prišiel aj o miesto vo Formule 1, no dostane aspoň rok na dobitie bateriek a hromadu peňazí ako cenu útechy.

Ako je však možné, že Norris niečo také dokáže a Ricciardo ako osemnásobný víťaz veľkej ceny nie? Na to má Austrálčan vlastne hneď dve teórie.

„Keď na to mám odpovedať stručne, tak to pripisujem dvom veciam. Po prvé, nikdy nebudem znižovať jeho kredit – ten chalan je dobrý. To sa nedá poprieť. Keby som povedal, že nie je, bol by som len zatrpknutý a úbohý lúzer,“ priznáva Ricciardo.

„Druhou vecou je jeho blažená nevedomosť. Nehovorím, že o pretekárskych autách nič nevie, to ani náhodou. Práveže si myslím, že skutočne vie, čo robí z technického hľadiska. Toto je však jediné auto, ktoré v F1 riadil. Samozrejme, jazdil s viacerými McLarenmi, ale nikdy nejazdil za iný tím. Preto som si istý, že si svojím spôsobom zvykol na niektoré prvky tohto auta.“

„Svoju úlohu zrejme zohráva aj to, že mám určité – nenávidím to slovo, ale musím ho teraz použiť, lebo lepšieho niet – očakávania, čo by monopost mal robiť alebo kde sa skrýva jeho potenciál,“ povedal Ricciardo.

Súvisiace články

Diskusia