logo F1online.sk

Pozícia rezervného pilota bude Ricciardov koniec, myslí si Button

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 10. 2022

Čo bude Daniel Ricciardo robiť v roku 2023? S najväčšou pravdepodobnosťou testovacieho a rezervného pilota v Mercedese. Austrálsky pretekár sa zrejme pokúsi napodobniť cestu Nycka de Vriesa, ktorý v priebehu jedného víkendu úplne zmenil svoj osud. Bývalý pilot a majster sveta z roku 2009 Jenson Button však toto rozhodnutie nechápe.

Ricciardo chce zostať v padoku, chce zostať na očiach a chce sa baviť s dôležitými ľuďmi, aby im naďalej pripomínal, že sa rád vráti do kokpitu. Prijatie pretekárskej sedačky v IndyCar, Formule E či WEC by niečo také znemožnilo. Bývalý pilot Williamsu, Benettonu, Renaultu, BAR-u, Hondy, Brawnu a McLarenu však v takom rozhodnutí nenachádza veľkú logiku.

„Pozícia tretieho jazdca je pre pilota jeho kalibru niečo naozaj veľmi, veľmi zvláštne,“ vyhlásil Jenson Button vo vysielaní Sky Sports.

„Nie som si istý, čo bude mať z toho, že sa stane tretím jazdcom. Nie je mladík, takže nebude v budúcom roku jazdiť vo voľných tréningoch. Naozaj z toho nebude nič mať,“ dodal.

Čo ak však niekto dostane COVID? Čo ak sa niekto zraní alebo ho postretne zápal slepého čreva? V takom prípade bude Ricciardo číhať v padoku na svoju šancu zažiť podobný víkend ako Nyck de Vries v Monze.

Je tu však ešte jedna možnosť, a tou je možný (hoci veľmi nepravdepodobný) koniec kariéry Lewisa Hamiltona. Malá šanca, ale nie nadarmo sa hovorí, že topiaci sa slamky chytá. V tomto prípade však bude mať Ricciardo iný problém a tým je Fernando Alonso. Toho mohla pri jeho prestupe do Aston Martinu viesť podobná logika. Takto bude k Mercedesu omnoho bližšie než by bol napríklad v Alpine.

„Možno si myslí: ‚Nuž, Lewis by mohol ukončiť kariéru a potom naskočím do jeho kokpitu.‘ Lewis však hovorí, že bude pokračovať ešte ďalších päť rokov,“ hovorí Button.

„Musí si teda nájsť tím, o ktorom si myslí, že by tam mohol získať miesto v roku 2024, inak to bude jeho koniec, pretože po roku na vás každý v F1 zabudne,“ dodal šampión zo sezóny 2009, ktorý Ricciardovi radí, aby vyskúšal vytrvalostné preteky.

„So všetkými tými automobilkami bude Le Mans v budúcom roku poriadne vzrušujúce. Vstúpite do sveta výrobcov automobilov, čo mu môže priniesť skvelú budúcnosť.“

„Myslím si však, že sa ešte nedostal do toho bodu, keď je pripravený robiť niečo iné ako Formulu 1. Možno nikdy nebude robiť nič iné – ako Lewis,“ dodal Button.