logo F1online.sk

Aký bol cieľ tajomného testu Alpinu v Maďarsku?

Alpine, ilustračné
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 10. 2022

Týždne špekulácií už máme za sebou a so stopercentnou istotou vieme, kto v kokpite Alpinu nahradí Fernanda Alonsa. Za tie asi dva mesiace sa však hovorilo o najrôznejších menách, vrátane Daniela Ricciarda či Micka Schumachera. Teraz, keď už francúzsky tím definitívne podpísal Pierra Gaslyho, môže vedenie stajne z Enstone odpovedať na niektoré otázky.

Výber nového tímového kolegu Estebana Ocona totiž sprevádzala priam lavína špekulácií. Najintenzívnejšie to bolo asi v polovici septembra, kedy uzrela svetlo sveta informácia o tom, že Alpine bude na Hungaroringu testovať s minuloročným monopostom. Jazdiť s ním mal pôvodne Oscar Piastri v rámci svojej prípravy na presun do F1, ale keďže austrálsky mladík zobral osud do vlastných rúk a podpísal s McLarenom, vedenie Alpinu muselo improvizovať.

V polovici septembra sa špekulovalo o menoslove jazdcov, ktorí napokon budú v Maďarsku jazdiť. Padali rôzne mená, niektoré uveriteľnejšie, iné menej, napríklad Mick Schumacher, Colton Herta či dokonca Sebastian Vettel. V kokpite sa napokon postupne usadili Antonio Giovinazzi, Nyck de Vries a Jack Doohan.

„Nuž, takéto testy sú plánované s veľkým predstihom pred ich uskutočnením,“ vysvetlil novinárom boss Alpinu Otmar Szafnauer. „Situácia okolo Pierra vtedy nebola úplne jasná, hoci bol, ako som už aj predtým povedal, na našom úzkom zozname kandidátov. V tom čase však mal platnú zmluvu.“

„V Budapešti sme tak nasadili týchto troch jazdcov v snahe posúdiť ich schopnosti. Všetci odviedli skvelú prácu. Určite sme sa z toho niečo naučili,“ dodal Szafnauer.

Menoslov potenciálnych kandidátov však bol omnoho širší. Istý čas sa reálne hovorilo aj o Mickovi Schumacherovi a Danielovi Ricciardovi. Rumunský rodák po podpísaní zmluvy s Pierrom Gaslym priznal, že minimálne o austrálskom pretekárovi sa uvažovalo.

„Keď sme začínali hľadať nového jazdca pre sezónu 2023, diskutovali sme s niekoľkými jazdcami, vrátane Daniela,“ priznal Szafnauer.

„Pierre však spĺňal naše kritériá, je skúsený, rýchly a mladý. Keď sa teda ukázalo, že je jednou z možností, náš úzky zoznam potenciálnych kandidátov sme ešte zúžili,“ dodal rumunský rodák.