logo F1online.sk

Alpine: Nová podlaha fungovala nad očakávania, ďalšie novinky už v Austine

Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 10. 2022

Francúzsky tím Alpine do toho naďalej šliape naplno. V súboji o štvrté miesto Pohára konštruktérov s McLarenom sa po nevydarenom víkende v Singapure dostal v Suzuke opäť na koňa. Za skvelý japonský výsledok v tíme vďačia aj novej podlahe, ktorá vraj fungovala lepšie než sa očakávalo.

Alpine predstavil v Singapure novú podlahu a výrazné vylepšenia priviezol na toto podujatie aj McLaren. Nočné preteky však pre francúzsku stajňu dopadli katastroficky. Po dvojitom vypadnutí sa na štvrté miesto dostal McLaren, ktorý na okruhu Marina Bay zažil priam bodovú žatvu. V Japonsku sa však karta opäť obrátila.

Alpine bol veľmi rýchly už od piatka. V kvalifikácii sa dokonca Estebanovi Oconovi podarilo zdolať oba Mercedesy. Francúz si v nedeľu dokázal udržať štvrté miesto a Fernando Alonso skončil tesne siedmy. „Vinník“ tohto výsledku je vraj jasný.

„Vo veternom tuneli nám to ide veľmi, veľmi dobre. Dokážeme nájsť veľa vecí, ktoré fungujú. Na Singapur sme mali naplánovaný upgrade, ktorý fungoval dvakrát tak dobre, ako sa očakávalo,“ povedal pyšne športový riaditeľ stajne Alan Permane.

„Špecifikácia podlahy nasadená v Suzuke bola už našou štvrtou v tejto sezóne. V skutočnosti, do Austinu privezieme niečo ako verziu 4B, pretože máme pripravený ďalší balík vylepšení. Nebude však až taký veľký ako ten v Suzuke,“ dodal Permane.

Alpine tak neplánuje poľaviť ani počas náročného záveru sezóny. Tento tím prinášal vylepšenia prakticky v celom priebehu tohto ročníka, hoci na rozdiel od väčšiny konkurentov zvolil trochu odlišnú stratégiu. Miesto privážania väčších vylepšení každých päť alebo šesť víkendov, prináša menšie upgrady, ale zato omnoho častejšie. Zdá sa, že tento ťah slávi úspech.

„Ako tím môžeme byť spokojní s našou bodovou žatvou,“ povedal pri odchode z Japonska šéf Alpinu Otmar Szafnauer. „Esteban zajazdil štvrtým miestom fantastický výsledok po skvelo zvládnutých pretekoch a Fernando skončil siedmy, čo znamená osemnásť bodov pre tím.“

„V priebehu celého víkendu sme boli dobrí, takže si tieto body zaslúžime a vraciame sa na štvrté miesto Pohára konštruktérov,“ dodal Szafnauer.