logo F1online.sk

Alpine vraj za Gaslyho zaplatil 10 miliónov, má obnoviť svoje priateľstvo s Oconom

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 10. 2022

Keď sa prvýkrát objavila špekulácia, že Fernanda Alonsa by v tíme Alpine mohol nahradiť Pierre Gasly, nejeden len zdvihol obočie. Je viac ako známe, že krajania Gasly a Ocon spolu príliš dobre nevychádzajú. Napriek tomu sa to v Enstone rozhodli risknúť.

O čo vlastne Alpine vlastnou laxnosťou prišiel? Dvojnásobného majstra sveta Fernanda Alonsa, potenciálne budúceho majstra sveta Oscara Piastriho a teraz aj o desať miliónov eur, ktoré podľa medializovaných informácií vyplatil Red Bullu za uvoľnenie Pierra Gaslyho spod zmluvy. Okrem toho sa rozhodli podstúpiť riziko, že dvaja piloti s viacročnými zmluvami sa do seba v budúcom roku naplno pustia v snahe získať tím na svoju stranu.

Podľa šéfa Alpinu Otmara Szafnauera sú však už staré spory minulosťou a tím sa uistil, že medzi Gaslym a Oconom došlo po rokoch k náprave pokazených vzťahov.

„Pred konečným rozhodnutím sme sa informovali,“ povedal rumunský rodák pre Motorsport.com. „To znamená si vopred pohovoriť s celým tímom, vrátane Estebana. Toto je tímový šport a musíme byť schopní optimálne spolupracovať.“

„Esteban to veľmi podporoval, Pierre takisto. Obaja sú profesionáli a nemajú problém s tým, že budú pracovať spolu. Dúfajme, že ich priateľstvo sa obnoví, veď kedysi boli priatelia. Z profesionálneho pohľadu sú však obaja veľmi radi, že budú spolupracovať.“

„Poznajú sa veľmi dlho a pretekali spolu. Sú približne rovnako skúsení, obaja sú veľmi rýchli a ambiciózni, takže podľa mňa sa im bude dobre spolupracovať,“ dodal Szafnauer.

Po odchode Fernanda Alonsa nezostalo Alpinu na trhu veľa možností. Na stole bol návrat Daniela Ricciarda či angažovanie Micka Schumachera, ktorý je na rozdiel od Gaslyho veľmi dobrým kamarátom Ocona, no ani jedna z týchto možností Francúzom príliš nevoňala. Miesto jazdcov bez zmluvy sa tak museli poobzerať po tých, ktorí kontrakt mali, aj keď to bolo spojené s nutnosťou vytiahnuť peňaženku.

„Ako všetci viete, mali sme voľné miesto asi tak od letnej prestávky. Vtedy sme sa začali obzerať, kto je pre nás najvhodnejšou možnosťou a stanovili si určité kritériá. Tri veci, ktoré sme chceli, boli prirodzene rýchlosť, skúsenosti a zároveň mladosť. Keď si to všetko spočítate, tak nenájdete veľa takých, ktorí toto všetko spĺňajú. Pierre však určite áno,“ povedal Szafnauer.

Ten sa taktiež poďakoval Red Bullu za spoluprácu. Ocenil, že vyjednávania s trojicou zástupcov stajní z Milton Keynes a Faenzy neboli nijak zložité. „Je v tom niekoľko elementov, ale môžem vám povedať, že spolupráca s Franzom Tostom, Helmutom Markom a Christianom Hornerom pri riešení Pierrovej budúcnosti bola naozaj jednoduchá. Boli veľmi korektní a verní svojmu slovu. Nakoniec svoje slová do bodky splnili a bola radosť s nimi pracovať,“ povedal Szafnauer.

„Je skvelé, že môžeme ísť ďalej. Toto je však budúci rok a stále sa treba sústrediť aj na túto sezónu. Je to však pekné pomyslenie, že to máme vyriešené,“ dodal šéf Alpinu.