logo F1online.sk

FIA neudelí certifikáty trom tímom, Red Bull prekročil rozpočtový strop

Nos Red Bullu, ilustračné
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 10. 2022

Konečne sme sa dočkali. Medzinárodná automobilová federácia po troch odkladoch uzavrela audity všetkých desiatich tímov na štartovom rošte a zistila, že došlo aj k niekoľkým prehreškom. Tri tímy sa previnili z procedurálneho hľadiska (Aston Martin, Williams a Red Bull) a jeden dokonca prekročil rozpočtový strop (Red Bull).

Pôvodne sme mali poznať výsledky vyšetrovania už v júli. Nasledovali však tri odklady: Z júla na september, potom na začiatok októbra a následne ešte o necelý týždeň. Tentoraz už FIA aj dospela k výsledkom.

V správe, ktorú zverejnila v pondelok podvečer, konštatuje, že deväť tímov Formuly 1 sa v roku 2021 držalo rozpočtového stropu. Jeden tím však pravidlá v tomto smere porušil. Presne podľa zákulisných špekulácií išlo o červených býkov.

Red Bullu hrozí trest za tzv. “drobné” porušenie. O koľko presne prekročil rozpočet, sme sa zo správy nedozvedeli, no podľa regúl to mohlo byť najviac 7,25 milióna dolárov, čo by podľa výpočtov Ferrari mohlo predstavovať až sedem desatín sekundy na kolo.

Aký hrozí Red Bullu postih? Finančné pravidlá špecifikujú len okruh trestov, z ktorých bude vyberať Rozhodcovská rada FIA pre rozpočty. Ide o verejné napomenutie, strhnutie konštruktérskych a/alebo jazdeckých bodov v šampionáte 2021, vylúčenie z časti šampionátu, obmedzenie testovania či zníženie rozpočtu, no pravdepodobne bude nasledovať pokuta.

Okrem toho sa Aston Martin dopustil bližšie nešpecifikovaného procedurálneho prehrešku. Podobne dopadol aj Williams, no ten už dostal pokutu 25-tisíc za neskoré odovzdanie požadovaných dokumentov.

Tresty pre Red Bull Racing a Aston Martin v tejto chvíli nie sú známe. Vec bude posunutá príslušnej komisii, ktorá následne rozhodne.

Poznamenajme, že FIA podľa svojho vyhlásenia nevyšetrovala žiaden tím “v teréne”, teda nespustila žiadnu formálnu kontrolu. Namiesto toho sa obmedzila na dokumenty, ktoré jej boli dodané.

Celá správa Medzinárodnej automobilovej federácie:

https://pbs.twimg.com/media/Fet3zoYXoAAFLsr?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/Fet3zoWXwAEqrj1?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/Fet3zoWWQAAdux5?format=jpg&name=large

Súvisiace články