logo F1online.sk

Ocon sa v nedeľu bavil, s Hamiltonom zviedol motokárový súboj

Esteban Ocon a Lewis Hamilton
© XPB Images/Alpine Media
Milan Kubala
Milan Kubala10. 10. 2022

Esteban Ocon sa v Suzuke aspoň pocitovo vrátil do bezstarostného detstva, ktoré trávil na motokárach. Takéto príjemné spomienky mu pripravil súboj s Lewisom Hamiltonom. Dvojica sa prakticky celé preteky bila o štvrté miesto, ktoré si nakoniec domov odniesol Ocon.

Francúzsky pretekár štartoval pred Lewisom Hamiltonom a nakoniec aj pred ním skončil. Keďže sa v boxoch ocitli spoločne a mechanici Alpinu zvládli zastávku na jednotku, Mercedes vôbec nepustil pred seba.

Hamilton to opakovane skúšal najmä v zákrute 130 R, no maximálka jeho monopostu mu nedovoľovala dokonať predbiehací manéver. Esteban Ocon však musel jazdiť veľmi pozorne a nespraviť žiadnu chybu, pretože Alpine sa rýchlostne nemohol porovnávať s Mercedesom.

“Aj ja som si ho užil. Bavil som sa s Lewisom o tom, aká to bola zábava,” s úsmevom komentoval vzájomný súboj Esteban Ocon. “Lewis za mnou bol rýchlejší, ale vedel som, že mám šancu, pretože toto boli do istej miery šprintové preteky. Robil som, čo som vedel.”

“Okolo zákruty 130 R mal určite problémy niečo vidieť, ale bol to zábavný súboj. A z Lewisovej strany veľmi čistý,” podotýka ôsmy muž šampionátu, ktorý si za posledné roky v strede poľa zažil hocičo. “Ja som sa mu tiež snažil nechať čo najviac miesta. Nebolo ho veľa, to musím uznať, ale bola to zábava.”

“Bol to tak trochu motokárový súboj. Skúšali sme rôzne stopy a ani v jednej zákrute som si nedovolil nepozrieť sa do spätného zrkadla! Zabavil som sa a s výsledkom som veľmi spokojný,” zhodnotil preteky v Suzuke, kde si zajazdil štvrtýkrát v kariére.

Pilotom v nedeľu komplikovala život hmla a vodná triešť. Esteban Ocon to mal o niečo jednoduchšie, keďže Verstappen, Leclerc a Pérez pred ním mali niekoľkosekundový náskok, ale pred reštartom si aj on uvedomil, aké náročné to musí byť pre jazdcov na chvoste.

“Bolo to neskutočne ťažké. Hlavne pred červenou vlajkou, vyvesiť ju bolo stopercentne správne rozhodnutie. Ja som totiž jazdil takto,” pousmial sa Ocon a pravou rukou si zakryl obe oči, “a na rovinkách na plný plyn. To nebola veľká zábava. Zastavili to v správnej chvíli. Keď sme vyšli na trať zas, to už bolo určite v poriadku.”

Po bodových suchotách v Taliansku a dvojitom vypadnutí v Singapure sa Alpine vrátil do formy. Podľa Ocona by to malo byť už len lepšie. “Mali sme veľmi silný víkend. Naše auto malo dobrý výkon bez ohľadu na podmienky. Bolo už len otázkou času, kedy z nášho auta vyžmýkame ten extra výkon a všetkým ho ukážeme. V Singapure sme predstavili vylepšenia a v pretekoch sme mali problémy, no konečne sme zažili čistý víkend.”

Súvisiace články