logo F1online.skF1online.sk

Max by mohol dominovať až do roku 2025, uvažuje Jos Verstappen

Max Verstappen a Jos Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 10. 2022

Verstappenovci sú v siedmom nebi a tu pravdepodobne nekončia. Maxov otec Jos, ktorý z neho už od útleho detstva vychovával stroj na víťazstvá, očakáva, že podobne úspešných sezón príde do roku 2026 ešte niekoľko.

Max Verstappen mal v úvode ročníka mierne problémy, no akonáhle inžinieri Red Bullu zistili, ako monopost novej generácie očistiť od inherentnej nedotáčavosti, začal jazdiť ako v inej lige. Sergio Pérez strácal postupne viac a viac, keďže jemu je pretáčavé auto skôr na obtiaž. V Japonsku uznal, že teraz je Verstappen nedotknuteľný. “Akonáhle sa v aute cíti komfortne, tak jazdí ako v úplne inej lige.”

V Suzuke predviedol podobne profesorskú jazdu a aj vďaka skvelej práci Red Bullu RB18 s pneumatikami si vyjazdil najväčší náskok v histórii veľkej ceny, a to sa odjazdilo len 28 kôl a niektoré za bezpečnostným vozidlom. Holanďan mal v cieli náskok 27,1 sekundy, čím prekonal rekord Sebastiana Vettela z roku 2012. Nemec vtedy vyhral “len” o necelých 21 sekúnd.

Jos Verstappen všetko sledoval zo svojej obývačky a na tvári mu istotne poihrával spokojný úsmev. “Obyčajne som prítomný priamo na mieste, ale teraz sme dosť cestovali a dostať sa do Japonska nebolo najľahšie,” vysvetlil svoju absenciu na synových oslavách.

“Vlani sme zažili taký tlak, že to bolo takmer neúnosné. Keď to konečne bolo za nami, zaplavili nás obrovské emócie,” spomína 50-ročný Holanďan a porovnáva: “Tento rok to bolo úplne iné, keďže sme vedeli, že titul skôr či neskôr príde. Len sme nevedeli kedy.”

“A ani som tam nemusel byť, aby som pocítil tie emócie. Doma ich cítite rovnako ako na trati, rovnako ako vy. Neveril som, nevedel som, čo sa deje. Bol som v kontakte s tímom a Raymondom (Vermeulenom, ich spoločným manažérom, pozn. red.). Nakoniec sme sa dočkali pozitívnych správ,” opisuje chaotický záver veľkej ceny.

Max si zaslúži pochvalu. “Odjazdil neskutočne silné preteky. Skončili sa po 38 minútach, no vyjazdil si 27-sekundový náskok. Dážď je Maxova špecialita, vie vycítiť, kde je grip. Ja som povedal, že je najlepší, ale to hovorím takmer každý víkend s výnimkou toho posledného,” žartuje Verstappen na margo Veľkej ceny Singapuru a niekoľkých chýb.

Verstappenovci môžu pomaly upriamiť svoju pozornosť na sezónu 2023 a aj nasledujúce roky. Keďže pravidlá sa budú meniť len v niektorých bodoch, Jos Verstappen predpovedá, že jeho syn by mohol dominovať aj do príchodu nových pravidiel v roku 2026. Minimálne dovtedy.

“Pravidlá zostávajú viac-menej rovnaké, štartové pole bude o niečo viac pokope a čakajú nás lepšie preteky. Ale kvalita sa vždy ukáže, najlepší pilot sa dostane do čela. Ak Red Bull bude pokračovať rovnako ako doteraz, tak nás určite čaká päť krásnych rokov,” rozplýval sa s pyšným tónom v hlase.

Súvisiace články

Diskusia