logo F1online.sk

Ricciardo je nemilo prekvapený, Norris sa necíti ideálne

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 10. 2022

V McLarene panovali po kvalifikácii zmiešané pocity. Piloti britskej stajne vyštartujú v Suzuke bok po boku z desiateho a jedenásteho miesta. Aj vzhľadom na výbornú rýchlosť Alpinu sa môžu papájoví právom obávať o svoje štvrté miesto v Pohári konštruktérov.

V Q2 sa chvíľu zdalo, že by Daniel Ricciardo mohol po tretíkrát v sezóne v kvalifikáciách zdolať Landa Norrisa. Svojím prvým pokusom sa totiž dostal na piate miesto, kým Norris bol mimo TOP10.

Na konci Q2 sa však všetko otočilo. Kým Norris poskočil do TOP10, Ricciardo sa prepadol na jedenáste miesto so stratou len troch tisícin na Sebastiana Vettela. Je ľudsky úplne pochopiteľné, že si potom do vysielačky aj poriadne ponadával.

„Fakt neviem, čo sa tam stalo. Moje prvé kolo v kvalifikácii vyzeralo výborne, cítil som sa dobre. Bežne je to tak, že zrýchľujeme spolu s traťou, no teraz to bolo iné, zvláštne. Snažil som sa viac zatlačiť, niekde sa mi podarilo niečo získať, no v iných zákrutách som zase strácal. Je bolestivé vypadnúť rozdielom troch tisícin sekundy,“ povzdychol si Daniel Ricciardo.

Jeho inžinier Tom Stallard ho hneď po kvalifikácii upokojoval, že má dobrú pretekovú rýchlosť, a nič nie je stratené. Veď v Singapure Ricciardo štartoval ešte hlbšie v poli, a v premenlivých podmienkach získal skvelé body.

„Ešte nie je koniec. Časť vo mne sa teší, pretože ma to na tejto trati veľmi baví. Som však veľmi prekvapený z neúčasti v Q3. V istej chvíli som mal pocit, že by sme mohli atakovať TOP6. V tretej časti však niektoré autá urobili krok dopredu, čiže aj v prípade postupu by to asi nebolo lepšie než nejaké deviate miesto. Sme však konkurencieschopní a v pretekoch máme šancu,“ doplnil Austrálčan.

Lando Norris sa v Suzuke necíti zdravotne ideálne. „Je to počuť aj na mojom hlase. Nie som stopercentný, pričom dnes to bolo horšie než v piatok. Bol to pre mňa náročný deň a asi najťažšia kvalifikácia v roku. Myslím si, že som mohol ešte niečo nájsť, no znamenalo by to jednu, nanajvýš dve pozície k dobru,“ hovorí mladý Brit, ktorý sa však zatiaľ necíti tak zle ako napríklad v Barcelone, kde jazdil so zápalom mandlí.

Norris vyštartuje z desiatej priečky. V Q3 netradične obul zostávajúcu čerstvú zmes pneumatík už na prvý pokus. Prípravné kolo mu však skompromitoval incident s Maxom Verstappenom, a aj preto jeho najlepší čas ďaleko zaostal za konkurenciou.

„Tretia časť nešla podľa plánu. Aj tak by to však veľmi nezmenilo celkový výsledok. Bol som prekvapený vôbec z toho, že som sa do Q3 dostal. Naši súperi vyzerajú byť rýchli, no budeme čakať na naše príležitosti,“ pokračoval Norris, ktorý si v piatok neprial pre kvalifikáciu dážď, keďže MCL36 v piatok na vode práve nežiaril.

Pre preteky si však praje oživenie z nebies. „Verím v premenlivé podmienky, podobne ako v Singapure. Priniesli by nám viac príležitostí.“

Súvisiace články