logo F1online.sk

Ocon chce v nedeľu vyzvať Mercedesy, Alonso to nevidí realisticky

Fernando Alonso a Esteban Ocon
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 10. 2022

Po predstavení vylepšenej podlahy v Singapure sa tím Alpine ukázal v Suzuke vo veľmi dobrej forme. Tá v kombinácii s trápením Mercedesu priniesla pilotom stajne z Enstone vynikajúci kvalifikačný výsledok. Esteban Ocon dokázal poraziť oboch jazdcov Mercedesu a skončil na vynikajúcom piatom mieste, Fernando Alonso je pred Georgeom Russellom siedmy.

Po fiasku v Singapure potreboval Alpine takýto výsledok, hoci nie nadarmo sa hovorí, že body sa rozdávajú v nedeľu. Ak chcú Francúzi uspieť v bitke s McLarenom o štvrté miesto Pohára konštruktérov, budú v nedeľu potrebovať v prvom rade dôjsť do cieľa. V tíme sú však veľmi povzbudení formou monopostu v Suzuke.

„Myslím si, že tento výsledok odráža, aké je naše tempo,“ povedal po kvalifikácii Esteban Ocon. „Bohužiaľ, v Singapure sme nemali čistý víkend, ale ukazuje to, kam nás tieto vylepšenia posunuli.“

„Bola to síce len kvalifikácia a potrebujeme to ešte zopakovať v pretekoch, ale nateraz si to môžeme užiť. Snáď sa nám v nedeľu podarí získať pekné body,“ povedal Ocon, ktorý túži vyzvať Mercedes aj v pretekoch.

„Nuž, takmer sa nám to v skoršej fáze sezóny podarilo, potom však strhli výkonnostnú výhodu na svoju stranu. My sme naše auto odvtedy taktiež vylepšili a nasadili nové diely. Určite sa o to pokúsime a uvidíme, ako náš súboj dopadne,“ dodal Ocon.

Povzbudený dobrou formou monopostu A522 bol aj jeho tímový kolega. Alpine je v Japonsku rýchlejší než McLaren a tím to musí v nedeľu využiť. „Bol to dobrý deň a dobrý kvalifikačný výsledok,“ zhodnotil sobotu v podaní svojho tímu Fernando Alonso. „Samozrejme, ešte musíme v nedeľu dokončiť preteky a pozbierať body, ale zatiaľ sme tento víkend konkurencieschopní. Rýchlosť sme mali v tréningoch na vode, rýchlosť sme mali aj dnes na suchu, takže si myslím, že v nedeľu budeme pripravení na všetko.“

Fernando sa po celý víkend i v priebehu samotnej kvalifikácie zdal byť rýchlejší než jeho tímový kolega, no v rozhodujúcom momente to bol Ocon, ktorý zajazdil rýchlejší čas. Alonso napokon odštartuje zo siedmeho miesta a bude „v sendviči“ Mercedesov. Nemyslí si však, že by s nimi dokázal zabojovať.

„Nie, to si nemyslím. Už sme ich v tomto roku dokázali v kvalifikácii poraziť, ale majú lepšie pretekové tempo. Musíme zostať pokojní, no Mercedes bude zrejme v nedeľu rýchlejší než my,“ dodal Alonso.