logo F1online.skF1online.sk

Potvrdené: Ricciardo v roku 2023 nebude na štartovom rošte

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 10. 2022

Znie to priam neuveriteľne, no F1 bude budúci rok bez Daniela Ricciarda. Austrálčan to potvrdil v Suzuke prítomným médiám po tom, ako boli potvrdení Nyck de Vries v AlphaTauri a Pierre Gasly v Alpine.

Na gride pre sezónu 2023 teda zostávajú posledné dve voľné miesta – jedno v Haase a jedno vo Williamse. Ani v jednom z týchto tímov však Daniela Ricciarda neuvidíme. Na druhej strane, neznamená to jeho definitívny koniec v kráľovnej motoršportu.

„Realita je taká, že v budúcom roku nebudem na štartovom rošte,“ skonštatoval austrálsky pilot, pre ktorého bol pravdepodobne najatraktívnejšou alternatívou návrat do Alpinu, kde pôsobil v rokoch 2019-2020 (vtedy pod menom Renault).

Tento plán však padol po tom, ako francúzska automobilka potvrdila Pierrea Gaslyho. „Vedel som, že Alpine mal o Pierrea veľký záujem a viedol s ním rokovania. Snažil som sa nájsť z tohto celého nejakú cestu a vymyslieť, čo ďalej. Myslím si, že realita už je teraz celkom jasná.“

Znie priam neuveriteľne, že Daniel Ricciardo ešte v roku 2018 vo farbách Red Bullu dokázal vyhrať preteky. Aj po odchode do Renaultu a následnom prestupe do McLarenu bol označovaný za špičku F1. Po predčasnom konci v britskom tíme však zostane bez sedačky. Aj takéto príbehy píše tento šport.

Skúsený 33-ročný Austrálčan, si však nepripúšťa koniec. „Snažím sa pripraviť a nastaviť na rok 2024. Myslím si, že vtedy by mohli prísť nejaké lepšie príležitosti. Aktuálne sa už zameriavam len na toto a sezónu 2024,“ skonštatoval Ricciardo, pri ktorom sa spomínala aj alternatíva rezervného pilota v Mercedese.

V minulosti sme už zažili príbehy pilotov, ktorí si vzali ´voľno´ a následne sa aj pomerne úspešne vrátili do F1. Kimi Räikkönen si dal pauzu po nevydarenej sezóne 2009 vo Ferrari, no už v roku 2012 sa vrátil skvelým tretím miestom v Pohári jazdcov vo farbách Lotusu (predchodca Alpine).

„Mojím plánom je stále zostať zapojený v F1. Vnímam to ako prestávku mojej kariéry v tomto športe so zámerom pripraviť sa na rok 2024. Možno sa mi ešte predtým otvoria nejaké príležitosti aj inde. Ak by som však cítil, že by ma odchyľovali od môjho cieľa, potom by som nechcel súťažiť v iných sériách, aj keby to mohlo byť zábavné,“ odmieta Daniel Ricciardo špekulácie o účasti napríklad v zámorských šampionátoch. „Pravda je, že mentálne tam ešte nie som. Stále som plne zaangažovaný do F1. Myslím si, že čas mimo sedačky mi môže aj prospieť,“ uzavrel.

Súvisiace články

Diskusia