logo F1online.skF1online.sk

Bájkar Alonso: Mohol som byť blízko Mercedesu

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala6. 10. 2022

Fernando Alonso patrí medzi najväčších smoliarov aktuálnej sezóny. Väčšinou ho zradila technika, no niekoľkokrát vypadol aj v dôsledku nezavinenej kolízie. Na konte tak mohol mať viac bodov. Podľa Alonsa až toľko, že by útočil na Mercedesy.

Jubilejný 350. štart Fernanda Alonsa vo Formule 1 mal trpký koniec. Po 22 kolách bol nútený odstúpiť zo šiesteho miesta, čo ho tak zarmútilo, že si len sadol za bariéru a neveriacky sledoval, ako sa po okruhu premávajú monoposty súperov.

A opäť za toto odstúpenie nemohol. Alpine sa pred pretekmi v Singapure rozhodol nasadiť najstaršie pojazdné pohonné jednotky, keďže vyhodnotil, že okruh v Marina Bay patrí medzi najmenej náročné na výkon z celej sezóny. To sa napokon stalo osudným aj Estebanovi Oconovi.

“Myslím, že som bol niekde na hodnote -50, takže ak k tomu pripočítam ďalších osem bodov, tak som už na 58 bodoch v mínuse, alebo šesťdesiatich. To je takmer neakceptovateľné,” hovorí Fernando Alonso pre The Race. “Keby ste mi v hodnotení pripočítali tých 60 bodov a ostatným odrátali po desať, pretože tie body by som im svojimi umiestneniami vzal, šampionát by vyzeral oveľa lepšie. Dokonca by som bol blízko Mercedesu.”

“To by bol pravdepodobne reprezentatívnejší obraz výkonov, ktoré sme v tejto sezóne predviedli, na čo som veľmi hrdý. Opäť sme boli v boji o prvú päťku alebo šestku, no poradie šampionátu neodzrkadľuje skutočné výkony,” povzdychol si španielsky pretekár.

V minulosti sme si už zvykli na to, že majster sveta z rokov 2005 a 2006 má veľmi rád hyperboly. Keby sme mu aj jeho 60 bodov pripočítali a pilotom Mercedesu po desať odpočítali, stále by medzi ním a Lewisom Hamiltonom bola približne 40-bodová priepasť. Russell by mal 70 bodov k dobru. Slovo “blízko” si však každý môže interpretovať inak.

Jedno však treba uznať: Keby mal Fernando Alonso viac šťastia, Alpine mohol byť veľmi ďaleko pred McLarenom. Minulý mesiac to komentoval aj Lando Norris so slovami, že Alpine odvádza horšiu prácu ako McLaren. “Majú lepšie auto, no v priebehu sezóny odviedli horšiu prácu. Spravili viac chýb, mali problémy s autom a podobne.”

Alonsovým bodovým stratám však ešte nie je koniec. Alpine očakáva, že pred koncom sezóny bude musieť nasadiť novú pohonnú jednotku. “To sú ďalšie body, ktoré stratíme,” dodal Španiel.

Súvisiace články

Diskusia