logo F1online.sk

Verstappen obhajuje svoju kritiku: Chceme byť perfektní

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 10. 2022

Max Verstappen po návrate do boxov doslova vypenil a oveľa pokojnejší nebol ani po dvadsiatich minútach, keď mal odpovedať na novinárske otázky. Svoj tím, ktorý je obyčajne bezchybný, poriadne skritizoval, za čo sa aj on sám dostal pod paľbu kritiky. Holanďan je však presvedčený, že presne tak by to v Red Bulle malo fungovať, ak chcú naďalej vyhrávať.

Red Bull sa v kvalifikácii skutočne prerátal, priznal Helmut Marko pre ORF. “Bolo to nedorozumenie, pretože trať sa zrýchľovala a zrýchľovala. V predposlednom kole sme mali dva fialové sektory, ale dostali sme sa veľmi blízko za Pierrea Gaslyho, preto sme sa rozhodli pokus prerušiť.”

Verstappen si mal vytvoriť odstup a v ešte lepších podmienkach to skúsiť zas. “Popri tom chaose, keď sme nedokončili predchádzajúce kolo a pustili sa do ďalšieho, sme prehliadli fakt, že sme mali palivo len na päť kôl.” Holanďan však vstupoval do svojho šiesteho.

Podľa Helmuta Marka sa takáto chyba môže stať akémukoľvek tímu, čo vyjadril aj dobre miereným úderom. “Takéto veci sa môžu prihodiť aj v iných stajniach, nie len vo Ferrari. Ale, samozrejme, je to trpké.”

Max Verstappen v posledných mesiacoch pôsobil veľmi vyrovnaným a vyzretým dojmom, no v sobotu sa ukázalo, že v kritických situáciách to ešte celkom nezvláda. Keby jazdil v spomínanom Ferrari, podobné nadávky by sme zrejme počúvali oveľa častejšie.

Je vôbec v poriadku, že kritizuje svoj tím, ktorý ho toľkokrát podržal? Max Verstappen je presvedčený, že maximálna úprimnosť je kľúčová. “Viem, ale ja mám rád kritický prístup. Keď niečo zbabrem, aj oni mi môžu povedať, že som spravil chybu. Myslím si, že takto by to malo fungovať aj v opačnom smere.”

“Len takto sa spoločne udržíme na správnej ceste. My chceme byť perfektní, nestačí nám byť dobrí. My chceme byť perfektní,” opakuje čoskoro dvojnásobný šampión, ktorý vraj tímu ani nemusel vysvetľovať, aký je naštvaný. “Myslím si, že si to dobre uvedomili, keď zbadali môj výraz v tvári a počuli vysielačku.”