logo F1online.sk

Red Bull sa tvrdo bráni: Nepodložené obvinenia nezostanú bez odozvy

Sylvester Stallone a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 10. 2022

Formula 1 si kvôli zrušeniu Veľkej ceny Ruska užila neplánovanú dvojtýždňovú pauzu. Po jej skončení sa však vrátila v plnej paráde a s novou kontroverziou, ktorá sa aktuálne rozbieha na plné obrátky. V jej strede sa ocitol Red Bull a prakticky všetky výsledky tohto tímu v posledných dvoch rokoch. Na závažné obvinenia však zástupcovia stajne reagujú tvrdo.

Christian Horner sa obvineniami zo strany Ferrari a Mercedesu nenechal zastrašiť. Padokom sa však vraj už dlhšie šíria klebety, že stajňa z Milton Keynes závažným spôsobom porušila v priebehu minulej sezóny pravidlá. Kým ostatné tímy volajú po tvrdých trestoch (samozrejme v prípade, že sa obvinenia potvrdia), Red Bull sa nenecháva zastrašiť.

Stajňa z Milton Keynes si ústami svojho šéfa vyprosuje, aby konkurenti šírili takéto nepodložené obvinenia v čase, keď preverovanie celej situácie zo strany príslušných orgánov neskončilo.

„V marci sme FIA odovzdali naše podanie a stopercentne si stojíme za tým, že sme pravidlá o rozpočtovom strope dodržali,“ prehlásil šéf Red Bullu Christian Horner. „Toto podanie musí byť podpísané vašimi audítormi a potom nasleduje proces v rámci FIA, ktorý má taktiež charakter akéhosi auditu.“

„V tejto fáze sa kladú otázky a predkladajú vysvetlenia, keď je to potrebné. Tento proces naďalej prebieha v rámci FIA a ešte nebol uzavretý. V piatok večer to federácia vo svojom stanovisku aj potvrdila.“

„So záujmom teda čakáme na konečný výsledok, ktorý dúfajme príde v blízkej budúcnosti, ale sme absolútne presvedčení o tom, že sme do bodky dodržali rozpočtový strop,“ zopakoval Horner.

Momentálne je to „iba“ vojna slov a tvrdení. Celkom jednoznačne sa aktuálne nachádzame vo fáze, kedy to je iba „tvrdenie proti tvrdeniu“, avšak Mercedes a Ferrari by s takýmito tvrdeniami neprišli, keby o tom nemali dobré informácie. My sa však môžeme opierať iba o oficiálne správy a tie oficiálne hovoria, že skúmanie dát stále prebieha a práve to je dôvod, prečo Red Bull berie všetky tieto obvinenia dosť osobne.

„Trochu nás vzali piatkové komentáre našich rivalov, pretože podanie, ktoré tím odovzdá FIA je bezpodmienečne dôverné. Vôbec netuším, aké sú závery podaní, ktoré odovzdali naši súperi. Veľmi by ma teda zaujímal zdroj informácií, z ktorého pochádzajú tieto fiktívne požiadavky,“ hovorí Horner.

„Ich vyhlásenia sú ohováračské a vnímame ich ako urážku. Jeden by si pomyslel, že také načasovanie nie je náhodné, keďže Max má tento víkend prvýkrát šancu zaistiť si titul.“

„Ako len, preboha, mohli mať takéto informácie a vedomosti? Veď aj FIA vo svojom stanovisku uviedla, že proces na ich strane ešte neskončil. Pokým teda nedôjde k úplnému stiahnutiu týchto vyhlásení, postavíme sa k tomu celkom seriózne a preskúmame, aké sú naše možnosti. Takéto vyjadrenia sú absolútne neakceptovateľné a ohováračské, nielen voči tímu a značke, ale aj celej Formule 1,“ prehlásil Horner jednoznačne.