logo F1online.sk

Čisté špekulácie, krúti hlavou Horner. Marko naznačil, kde je pes zakopaný

Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 9. 2022

Red Bull sa v piatok nedostal do svetla reflektorov pre narodeniny Maxa Verstappena, ale novej kontroverzii ohľadom toho, či v roku 2021 dodržal rozpočtový strop. Podľa vyjadrení vedenia stajne správy zahraničných médií predsa len majú niečo do seba, hoci Christian Horner s Helmutom Markom tvrdia, že ich financie za minulú sezónu sú v poriadku, minimálne podľa ich interpretácie pravidiel.

FIA stanovila rozpočet na rok 2021 na sumu 145 miliónov dolárov, ku ktorým sa po troch šprintových víkendoch pripočítalo ešte ďalších 2,4 milióna. Krátko pred zverejnením oficiálnej správy FIA o rozpočtoch (5. októbra) sa však na verejnosť dostali informácie, že Red Bull mal túto sumu prekročiť, a to dokonca o 4-5 miliónov.

Prvotná reakcia Christiana Hornera pre BBC Sport bola veľmi stručná. “Sú to čisté špekulácie,” rázne odkázal šéf Red Bullu, ktorý bol však o niečo zhovorčivejší pred mikrofónom Sky Sports, pred ktorý sa postavil po prvom tréningu v Singapure.

“My si nie sme ničoho vedomí,” pustil sa do vysvetľovania šéf červených býkov s jasným odkazom, že Red Bull nevie nič o údajne dvoch tímoch, ktoré mali porušiť pravidlá. “Všetky dokumenty boli odovzdané už v marci, takže odvtedy prebiehal tento dlhý proces s FIA.”

“My sme uprostred toho procesu a postupujeme podľa neho. V priebehu budúceho týždňa by FIA mala udeľovať certifikáty. My sme predložili dokumenty, že sme jasne pod rozpočtovým stropom,” zdôraznil Horner. “Teraz je na FIA, aby postupovala podľa toho procesu, čo aj robí.”

Samotné skontrolovanie účtovníctiev desiatich tímov malo byť už dávno za nami. Fakt, že to trvá takmer sedem mesiacov — pôvodne mali mať účtovníci “fajront” už v júli —, naznačuje, že tímy sa mohli pokúšať o rôzne kľučky či kreatívne účtovanie, ktorými by aspoň čiastočne obišli pravidlá a získali pre seba viac peňazí.

Christian Horner vo svojich vyjadreniach naznačuje, že môže ísť skutočne o to. “Toto je úplne nová sada pravidiel, veľmi komplikovaná v tom, ako sa niektoré pravidlá interpretujú a uplatňujú. Odlišnostiam medzi tímami sa nedá vyhnúť. Som si však istý, že v priebehu ďalších rokov sa všetko uprace, no my veríme dokumentom, ktoré sme predložili. Špekuláciám sa nevyhneme, aj ja som už počul o významných porušeniach. Ja však o ničom takom neviem.”

Je si Red Bull stopercentne istý, že všetko, čo odovzdal, je v súlade s pravidlami? Rodák z Leamington Spa to kategoricky nepotvrdil. “Musíme si uvedomiť, že toto je vôbec prvýkrát, čo to funguje. My sme si však spravili domáce úlohy a aj tak musíme podstúpiť audit, čo je podobný proces. Toto je však viac viazané na Formulu 1. A okrem toho objasnenia pravidiel sme dostávali ešte aj po tom, čo sme odovzdali naše dokumenty. Na tom vidíme, že celý tento proces je len v plienkach. FIA však robí maximum, čo vie.”

O trochu viac svetla do toho, v čom by mohol byť kameň úrazu, vniesol športový poradca stajne Helmut Marko pre nemeckú Sky. Priznal, že otázka účtovníctva Red Bullu ešte nie je definitívne uzavretá a môže súvisieť s tým, že Red Bull využíva rôzne spoločnosti, čo situáciu komplikuje.

“Tento proces práve prebieha, pokračujeme v diskusiách, v rámci ktorých sú objasňované isté body,” prezradil Helmut Marko. “Momentálne nám to nerobí starosti, je len prekvapujúce, že sa to dostalo na verejnosť.”

“Účtovníci FIA to riešia s našimi účtovníkmi, no vyvstáva diskusia o pozíciách a o tom, kto vlastne pracuje kde. My máme rôzne spoločnosti: RB Advanced Technologies, RB Technology, RB Powertrains… To treba veľmi jasne rozlišovať,” upozornil bývalý pretekár.

Christian Horner napokon ešte raz zdôraznil, že jeho tím nepochybuje o správnosti odovzdaných dokumentov. “Ak by z toho malo vyplynúť niečo iné, tak si budeme musieť počkať na FIA.”

Súvisiace články