logo F1online.sk

Fallows sľubuje v roku 2023 „veľký krok vpred“

Lance Stroll, Aston Martin zozadu
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 9. 2022

Keď výsledky zaostávajú za očakávaniami. Mnohé tímy zo stredu poľa si počiatok novej éry rozhodne predstavovali inak. Platí to aj pre Aston Martin, ktorý sa ústami svojho majiteľa nijak netajil majstrovskými ambíciami. Na začiatku roka 2022 však čakal na tím krutý kontakt s realitou. Technický riaditeľ stajne Dan Fallows však sľubuje v blízkej dobe veľké zlepšenie.

Nový muž v Silverstone momentálne tvrdo pracuje na tom, aby stajňa učinila za dosť svojim vyhláseniam. Tím momentálne prechádza renováciou za stovky miliónov dolárov a jej súčasťou bol okrem novej továrne aj náborový proces, ktorý zavial niekdajšieho hlavného aerodynamika Red Bullu do Aston Martinu.

V roku 2021 sa však tím umiestnil na celkovom siedmom mieste a v tomto roku spadol po zavedení nových pravidiel ešte hlbšie. Aktuálne je na tom v počte bodov horšie už len Williams, hoci osembodová strata na AlphaTauri a deväťbodová na Haas nie je nedostihnuteľná, ambície partičky zo Silverstone sú celkom iné.

„Veríme, že budúcoročné auto bude omnoho konkurencieschopnejšie než tohtoročné. Som si istý, že s monopostom AMR23 môžeme urobiť veľký krok vpred,“ povedal v rozhovore pre tímovú webstránku technický riaditeľ stajne Dan Fallows.

„Keď sa na auto pozriem, absolútne všade vidím oblasti, ktoré treba zlepšiť. Myslím to úplne doslova, v súčasnosti máme rozbehnuté stovky projektov. V aerodynamickom oddelení, v konštrukčnej kancelárii, vo výskume a vývoji a v celom tíme naši ľudia postupne nachádzajú vylepšenia, či už ide o zníženie hmotnosti, zlepšenie tuhosti, aerodynamiky či stabilizácie platformy monopostu, všetko smeruje k zlepšeniu výkonnosti nášho auta,“ chrlí optimizmus Fallows.

„Sme neuveriteľne ambiciózni pokiaľ ide o čo najväčšie skrátenie času na to, aby sme sa dostali tam, kam sa dostať chceme. Je však veľký rozdiel medzi tým dostať sa na čelo stredu poľa a tímom seriózne bojujúcim o víťazstvá v pretekoch.“

„Dosiahnuť niečo také potrvá skôr roky než mesiace, takže musíme tiež byť realistickí v našich očakávaniach v nasledujúcich rokoch. Všetci vieme, čo musíme urobiť, aby sme sa dostali dopredu, ale to potrvá nejaký čas. Treba poskladať dokopy množstvo kúskov skladačky a veľkú časť z toho tvorí schopnosť poučiť sa z vlastných chýb. Musíme si ako tím nájsť vlastnú cestu, musíme nájsť spôsob, akým Aston Martin dokáže vyhrávať veľké ceny,“ povedal technický riaditeľ stajne.

Súvisiace články