logo F1online.sk

Horner: Nikdy som nepočul, že by Lewis uznal Maxove kvality

Lewis Hamilton a Max Verstappen po štarte VC Veľkej Británie 2021
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 9. 2022

Rivalita medzi Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom po búrlivej minuloročnej sezóne trochu ochabla. Mercedes sa v tomto roku nedokázal zapojiť do boja o titul, takže sme (na rozdiel od roku 2021) neboli svedkami mnohých ich vzájomných súbojov. Miesto mierovej dohody by sme to však mali brať iba ako dočasné prímerie. Keď Red Bull a Mercedes postavia kvalitatívne podobné monoposty, môžeme očakávať, že bitka sa opäť rozhorí.

Súboj Hamiltona s Verstappenom bol v roku 2021 poriadne vyhrotený. Síce to nespadlo do nepeknej roviny lacných mediálnych prestreliek (o tie sa starali ich šéfovia), ale nedá sa tiež povedať, že by si dnes už dvaja majstri sveta natierali med okolo úst.

Boss Red Bullu Christian Horner teraz v podcaste Beyond The Grid trochu oživil starú rivalitu, keď Hamiltonovi vytkol, že nikdy predtým a ani nikdy potom neuznal kvality svojho súpera.

„Medzi Maxom a Charlesom je ten rešpekt možno trochu iný. Tí dvaja spolu pretekali od malička a existoval medzi nimi vzájomný rešpekt. Ja som však napríklad nikdy nepočul, že by Lewis uznal Maxove kvality,“ prehlásil Horner. „Samozrejme, bolo cítiť, že to bolo viac vyhrotené.“

Bol to poriadny súboj so všetkým, čo k tomu patrí. Každý si už asi bude navždy pamätať ich kolíziu v Silverstone. Práve tam nastal zlom, po ktorom sa už len ťažko dalo očakávať, že Hamilton a Verstappen budú bojovať „v rukavičkách“.

„Myslím si, že to bolo možno viac v Lewisovej hlave,“ odpovedal Horner na otázku, či sa dvaja rivali dostali jeden druhému do hlavy. „Pretože on je sedemnásobný majster sveta, ktorý má čo stratiť. Max je naproti tomu chlapec, ktorý riskuje, dáva do toho všetko a nemá čo stratiť.“

„Niekoľko jeho minuloročných predbiehacích manévrov bolo ohromujúcich a podľa mňa bolo cítiť, že s Lewisom to otriaslo. Určite bolo vidieť, že keď sa Lewis v Silverstone kvalifikoval na pole position, ale Max potom vyhral v šprinte, tak bol trochu zlomený,“ spomína Horner.

„Keby Max ten manéver v zákrute Copse dotiahol do úspešného konca, nemyslím si, že by ho Lewis ešte niekedy v to popoludnie zazrel. Postupne v ňom rástlo zúfalstvo,“ prehlásil šéf Red Bullu.

„V stávke bolo veľa a emócie boli vypäté, ale Lewisa to pravdepodobne ovplyvnilo viac ako Maxa, pretože ako som povedal, Lewis mohol stratiť viac ako on. Max mohol len získať,“ dodal Horner.