logo F1online.sk

Hornera mrzí, že Piastriho nezískal Red Bull

Oscar Piastri
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 9. 2022

Kariéra austrálskeho mladíka Oscara Piastriho bola priam raketová. Dosiahnuť niečo podobné, čo sa podarilo rodákovi z Melbourne, je dnes veľmi výnimočné. Niet preto divu, že by s ním chcel uzavrieť zmluvu nejeden tím. Drobné výčitky svedomia zazneli aj z Red Bullu.

Piastriho hviezda začala stúpať až v roku 2020, kedy už bol plnohodnotnou súčasťou tímu Alpine. Rok predtým získal titul v šampionáte Formula Renault Eurocup a odmenou mu bolo miesto v akadémii francúzskeho tímu. Oscarovi sa to však podarilo „až“ na druhý pokus, čo práve neposilnilo záujem o jeho služby. V juniorských sériách je to skrátka tak, že buď musíte dominovať alebo platiť. A Piastriho dominancia začala až v čase, keď si konkurencia mohla nechať zájsť chuť.

Nasledoval titul vo Formule 3 v jeho nováčikovskej sezóne, potom ako nováčik absolútne dominoval aj vo Formule 2. Vtedy už bolo jasné, že by sa z Piastriho mohla stať nová veľká hviezda.

Dnes by ho vo svojom tíme chcel mať hádam každý šéf, ale môže ho mať len jeden a z nedávneho sporu medzi Alpinom a McLarenom vyšiel napokon víťazne britský celok. Ako to však už v živote chodí, kolobeh dejín mohol vyzerať úplne inak.

„Jazdil za tím Arden (založený Hornerom, pozn. red.) vo Formule 4 a Formule Renault a bolo očividné, že je to veľký talent,“ povedal v podcaste Beyond The Grid šéf Red Bullu Christian Horner. „V tom čase sa objavila príležitosť pre Red Bull pozrieť sa naňho, ale my sme túto možnosť nevyužili, čo ma dnes mrzí. Nič to však nemení na tom, že čo dosiahol vo Formule 3 a Formule 2 je fenomenálne.“

„Keby jazdil za nás, tak nie je možné, že by sme ho nemali pod zámkom a umožnili mu utiecť. Ako hovorím, my sme neboli súčasťou toho sporu, takže je ťažké posúdiť, kto čo sľúbil a kto čo nedodržal.“

„Z viacerých uhlov pohľadu to však bolo určite nečakané,“ povedal Horner na margo sporu medzi Alpinom na jednej strane a Piastrim s McLarenom na druhej.

Bolo by to priam dokonale načasované. Red Bull mal v posledných rokoch problém s mladými jazdcami. V súčasnosti ich má vo Formule 2 hneď päť, ale ani jeden nemá taký životopis ako Piastri. Tím v ostatnom období hľadal cestu, ako zo svojich štruktúr vyprevadiť Pierra Gaslyho a nahradiť ho niekým, kto by sa jedného dňa mohol stať pilotom Red Bullu. Pri klesajúcej výkonnosti Sergia Péreza a nepresvedčivých výkonoch Júkiho Cunodu by táto otázka mohla byť viac ako aktuálna.

Prestup Fernanda Alonsa do tímu Aston Martin spustil začiatkom augusta priam lavínu. Do tej sa zapojil aj Red Bull, ktorý dostal od Alpinu ponuku na uvoľnenie Gaslyho zo svojich služieb. A Red Bull súhlasil pod podmienkou, že získa adekvátnu náhradu. Najprv sa hovorilo o Coltonovi Hertovi, ale ten nedostal superlicenciu, takže to napokon vyzerá na dohodu s Nyckom de Vriesom.

Všetci juniori Red Bullu tak prepásli svoju príležitosť. Ani jeden z nich nepodával také výkony, ktoré by Helmuta Marka a Hornera presvedčili.

„Pokračujeme v investíciách do mládeže. Máme v našom programe niekoľko skvelých mladíkov. Myslím si, že toto ide Red Bullu veľmi dobre, dávame týmto deťom šancu, investujeme do mladých talentov a dávame im príležitosť, ktorú by inak nedostali,“ hovorí Horner.

„Isack Hadjar mal skvelú prvú sezónu vo Formule 3, Ajumu Iwasa vo Formule 2 je podľa mňa tiež vynikajúci. To sú pritom len dvaja chlapci v programe.“

„Liam Lawson mal ťažký rok, ale je to ďalší talent, Dennis Hauger bol vo Formule 2 po dominantnom roku vo Formule 3 trochu nevýrazný, ale do akej miery to je ním a do akej jeho vybavením?“ dodal Horner.