logo F1online.sk

Binotto má nový cieľ na zvyšok roka: Musíme ukázať, že to vieme aj bez chýb

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala17. 9. 2022

Zrejme sa už všetci zhodneme na tom, že Scuderia Ferrari v tejto sezóne titul nezíska. Na čo teda talianska stajňa využije posledné veľké ceny v kalendári? Mattia Binotto prezrádza, že budú predstavovať prípravu na rok 2023. Tím sa má hlavne naučiť to, ako manažovať preteky bez chýb.

Aj keď John Elkann v Monze vyjadril podporu šéfovi stajne Mattiovi Binottovi, kritickými slovami nešetril. Ferrari podľa neho robí príliš veľa chýb a všetci od mechanikov až po vedenie stajne, vrátane jej šéfa, musia podať lepší výkon.

Mattia Binotto na tieto slová zareagoval na tlačovke v Monze a nadviazal na svoje niekdajšie slová o tom, že mať rýchle auto je oveľa dôležitejšie ako nerobiť strategické chyby. Avšak, proti Red Bullu a Mercedesu to so strategickými chybami skrátka nepôjde.

Podľa Mattiu Binotta teraz nastal čas, keď treba zabrať na ich odstraňovaní, no nehovorí len o stratégii. “Keby ste chceli vidieť takýto rapídny vývoj monopostov, museli by ste sa vrátiť o veľa rokov do minulosti. Myslím si teda, že tím odviedol fantastickú prácu pri vývoji súčasného auta.”

“Ale aj tak sa miestami objavia náročné situácie,” uznáva švajčiarsko-taliansky inžinier. “V prvom rade mi napadá spoľahlivosť. Spoľahlivosť nás pripravila minimálne o dve víťazstvá. Avšak, ak chcete vyhrať šampionát, musíte mať dobrú spoľahlivosť. O tom niet žiadnych pochýb.” Motorári už nemôžu pokračovať vo zvyšovaní výkonov pohonnej jednotky, no zdokonaľovanie spoľahlivosti môže aj naďalej predbiehať. Aj to bolo súčasťou vývojovej stratégie Ferrari.

Avšak, spoľahlivosť je tiež len jedným z faktorov. “Ide tu aj o manažment pretekov: Pri stratégiách a zastávkach v boxoch sa treba zlepšiť. Počas veľkej ceny sa vždy môžu vyskytnúť chyby, je takmer nemožné dosiahnuť dokonalosť, keďže rozhodnutia na boxovom múriku prijímate v reálnom čase.”

Veľká cena Talianska uzavrela európsku časť ročníka. A hoci máme pred sebou ešte šesť veľkých cien, už na tej najbližšej budeme prepočítavať, či sa Max Verstappen stane majstrom sveta. A ak sa mu to nepodarí v Singapure, bude mať na spečatenie svojho druhého titulu ďalších päť mečbalov.

Mattia Binotto nechce vo zvyšnej časti roka naháňať Holanďana v boji o titul, tento vlak už dávno ušiel. Ciele sa zmenili. “Celkovo máme skvelý tím. Dokázal to, keď postavil také skvelé auto. Ale uvedomujeme si, že sa musíme zlepšiť, aby sme získali titul. Ako dlho to bude trvať? Všetci v továrni aj tu na okruhu pracujeme veľmi tvrdo, aby sme to zvládli čím skôr.”

“Z tohto dôvodu bude pre nás záver šampionátu veľmi dôležitý. Musíme sami sebe dokázať, že vieme odstraňovať chyby a zlepšovať sa. Toto bude dôležité aj do ďalších sezón. Uzavrieť tento rok v dobrom duchu je dôležité pre ten ďalší aj nasledujúce. Toto je nekonečný proces zlepšovania sa. Avšak, nie sme až tak ďaleko od nášho cieľa. Ak budeme pokračovať v našej práci, ako sme to robili v uplynulých rokoch, tak sa tam veľmi skoro dostaneme,” uvažuje 52-ročný rodák z Lausanne.

John Elkann vo svojom rozhovore zároveň pripomenul, že Ferrari čaká na majstrovský titul od roku 2007, resp. 2008 v prípade konštruktérskeho, a že Mattia Binotto by mal ďalšiu šampionátovú trofej doviezť do Maranella do roku 2026.

Fanúšikom Ferrari sa pri týchto slovách istotne zježili vlasy na hlave, no Binotto upokojuje, že Scuderia chce tento plán splniť čím skôr. “On povedal, že do roku 2026, teda odteraz až do roku 2026. Netreba pochybovať o tom, že našou ambíciou je spraviť tak čím skôr. Na druhej strane pri pohľade na aktuálnu sezónu si uvedomujeme, že ešte musíme spraviť pár krokov, aby sme sa dostali do pozície, z ktorej budeme schopní vyhrať šampionát.”

Súvisiace články