logo F1online.sk

Villeneuve po šestnástich rokoch zasadol do monopostu F1: Zomriem od bolesti

Max Verstappen a Jacques Villeneuve
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 9. 2022

Majster sveta z roku 1997 Jacques Villeneuve dostal po šestnástich rokoch príležitosť opäť zasadnúť do monopostu F1. Po Veľkej cene Talianska sa kanadský šampión na Monze povozil s minuloročným monopostom Alpinu a médiám sa podelil o svoje zážitky.

Niektoré veci sa od jeho poslednej jazdy v monoposte F1, na Veľkej cene Nemecka 2006, nezmenili. Napríklad tímy, okruhy a stále máme vo Formule 1 aj Fernanda Alonsa, ale iné sa zmenili priam dramaticky. Ako to hodnotí so šestnásťročným odstupom?

„Auto bolo vlastne veľmi stabilné a jazda s ním je pomerne jednoduchá, ale má ohromnú priľnavosť,“ povedal Villeneuve pre RacingNews365.com.

„Ale tá rýchlosť… váš mozog má naozaj problém to spracovať. Ste prilepení na zemi a máte pocit, akoby ste sledovali film zrýchlene. Je to skutočne pôsobivé. Po jazde na simulátore a sledovaní Estebana a Fernanda som vedel, kde sú jednotlivé brzdné body.“

„Hovoril som si: ‚Dobre, tvoj mozog si všetko pamätá spred pätnástich či šestnástich rokov.‘ Všetko som si stále pamätal, rozmiestnenie tabúľ vzdialenosti od zákruty, čo treba urobiť, všetko tam stále je. Pamäť sa teda nevytratila,“ hovorí Villeneuve.

Niečo sa však zmenilo veľmi výrazne a zaskočený tým bol aj sám majster sveta z roku 1997 a víťaz 500 míľ Indianapolis z roku 1995. Aerodynamický vývoj za tých šestnásť rokov pokročil naozaj nesmierne. „Dokonca aj keď nebrzdíte, máte pocit, že auto spomaľuje padák otvorený za ním. Nepamätám si, že by som niekedy riadil také stabilné auto. Mal som obavy, či dokážem udržať hlavu vzpriamene. Nejako sa mi to podarilo, ale dnes v noci budem zomierať od bolesti,“ povedal Villeneuve.

Súvisiace články