logo F1online.sk

Ferrari v Monze skutočne uskutočnilo porovnávací test

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2022

Je nová podlaha príčinou nevydarenej série pretekov Ferrari v poslednom období? Na to sa inžinieri Scuderie pokúšajú prísť. Na Veľkej cene Francúzska totiž tím nasadil novú podlahu a podľa všetkých údajov mala priniesť zlepšenie, čo sa však príliš neprenieslo do praxe. Ferrari preto v Monze podniklo test, ktorý má priniesť odpoveď na rastúce otázky.

O pripravovaných porovnávacích testoch informoval ešte pred podujatím portál Motorsport.com a mal správne informácie. V prvom voľnom tréningu sme skutočne videli, že Carlos Sainz jazdil so starou špecifikáciou podlahy, ktorú Ferrari používalo v prvej fáze sezóny.

Tú nahradila novšia verzia, ktorá prvýkrát uzrela svetlo sveta na Veľkej cene Francúzska. Jej preskúšanie prebehlo úspešne a inžinieri potom pokračovali v jej nasadzovaní na oboch monopostoch. Výsledky sa však nedostavili a preto boli inžinieri nútení zistiť, čo sa stalo. Piloti totiž mali problémy zvlášť pri práci s pneumatikami a podozrenie padlo na nedávny aerodynamický vývoj. To ostatne potvrdil aj šéf stajne Mattia Binotto.

„Keď sa obzrieme späť na posledných niekoľko pretekov, neboli sme na tom po stránke degradácie pneumatík najlepšie. Určite sme mali problémy s vyvážením monopostu,“ povedal Binotto.

„Z tohto dôvodu sa pneumatiky v stredne rýchlych a pomalých zákrutách prehrievali, čo so sebou prináša degradáciu. Vieme teda, že vyváženie nebolo správne a príčinou nesprávneho vyváženia je aerodynamický vývoj, ktorý nás k tomu priviedol. Bol to pre nás otáznik.“

„Toto bolo teda dôvodom piatkového testu na Monze, aj keď táto trať nie je tým najlepším miestom na takýto typ preskúšania. Urobili sme ho, pretože chceme pozbierať dáta a analyzovať ich v továrni. Pokúsime sa nájsť dobré vysvetlenie toho, čo sa stalo. V tejto chvíli nemáme úplnú a konečnú odpoveď,“ hovorí šéf Ferrari.

„Pokračujeme v analyzovaní a dúfajme, že do budúcnosti to aj vyriešime,“ dodal Binotto.