logo F1online.sk

Villeneuve krúti hlavou: Prečo by mal Alpine chcieť Ricciarda?

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2022

Uvidíme Daniela Ricciarda na štartovom rošte sezóny 2023? Podľa niektorých tam patrí, podľa iných nie. Napríklad Lewis Hamilton a George Russell sa zarazili pri myšlienke, že by Austrálčan mal byť v budúcom roku ich kolegom v Mercedese ako rezervný pilot. Taký Jacques Villeneuve však má opačný názor.

Pri otázkach o svojej budúcnosti pôsobí Daniel Ricciardo stále odovzdanejšie. Na rošte mu zostali v podstate už len tri možnosti: Alpine, Haas a Williams. Ani na jedno z týchto miest však v súčasnosti nie je hlavným kandidátom.

Keď majster sveta z roku 1997 Jacques Villeneuve dostal otázku, či je prekvapený z toho, že Ricciardo nie je hlavným adeptom na nahradenie Fernanda Alonsa v tíme Alpine, odpovedal jednoznačne: „Prečo by ním mal byť?“

„Má za sebou dva hrozné roky v Renaulte, potom dva ešte horšie roky v McLarene. To máme v súčte štyri roky a ako dlho je v F1? Takmer polovica kariéry vo Formule 1 bola z jeho strany slabá a bola to presne tá fáza, kedy už mal nazbieraných dostatok skúseností. Takže nie je dôvod, prečo by mal byť favoritom na zisk miesta v tom tíme, zvlášť keď tam už jazdil,“ hovorí Villeneuve bez obalu.

„Vyzerá to tak, že moderné monoposty nesedia jeho jazdeckému štýlu, keďže v Red Bulle boli jeho výkony pôsobivé, dokázal úžasne predbiehať a bol pred Maxom Verstappenom.“

„Max však bol v tom čase nový a koncom roka 2018 sa začal zlepšovať. Presne vtedy Ricciardo odišiel. Pri jeho prestupe sa niečo stalo a on sa z toho už nedostal,“ dodal Kanaďan.

Okrem Ricciarda sa však objavilo množstvo mien, ktoré by mohli v tíme Alpine doplniť Estebana Ocona, od Pierra Gaslyho, cez Micka Schumachera, až po Jacka Doohana.

„Francúzskeho jazdca už majú a Ocon s Gaslym nevychádzajú dobre. Tých dvoch nedávajte dokopy. Gasly je pod zmluvou a museli by ste zdolať nejednu horu, aby ste ho dostali. Pierre okrem toho vo všeobecnosti nemá najlepšiu sezónu,“ hovorí Villeneuve.

„Prečo nedať šancu Jackovi Doohanovi? Namiesto ročnej prípravy, ako to urobili s Piastrim, ho skrátka hoďte do hlbokej vody a uvidíte, čo sa stane. Má dobré zázemie – podobne ako Carlos Sainz (Jack Doohan je synom päťnásobného motocyklového šampióna Micka Doohana, pozn. red.), vďaka ktorému si osvojí správny spôsob uvažovania, aby sa dostal na najvyššiu úroveň a odolal tlaku,“ dodal Villeneuve.

Súvisiace články