logo F1online.sk

Kráľovná Alžbeta bola zvedavá na Multi 21, spomína Horner

Red Bull, ilustračné
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 9. 2022

Tento týždeň nás opustila jedna výnimočná osobnosť. Odchod britskej kráľovnej Alžbety II. po neuveriteľných sedemdesiatich rokoch na tróne zasiahol celý svet, Formulu 1 nevynímajúc. Na jednu kúzelnú príhodu s ňou si zaspomínal aj šéf Red Bullu Christian Horner.

13. mája 1950 sa na letisku RAF v Silverstone uskutočnili vôbec prvé preteky Formuly 1. Pri otvorení premiérovej sezóny tohto šampionátu nechýbala ani britská kráľovská rodina. Dianie na trati sledoval aj vtedajší kráľ Juraj VI. a jeho dcéra, princezná Alžbeta. Z tej sa asi o dva roky neskôr stala kráľovná Alžbeta II.

Na okruhu pritom neboli jediní s „modrou krvou“. V monoposte Maserati sa vtedy po trati preháňal aj thajský princ Birabongse Bhanudej Bhanubandh, ktorého všetci pre zložitosť jeho meno volali jednoducho princ Bira a jeho tímovým kolegom bol elegantný švajčiarsky barón Emmanuel de Graffenried.

Ako teraz poodhalil šéf Red Bullu Christian Horner, kráľovná mala aj o 63 rokov neskôr dobrý prehľad o dianí vo svete Formuly 1 a bola dobre informovaná o udalostiach na Veľkej cene Malajzie 2013. Boxový múrik Red Bullu vtedy vydal Sebastianovi Vettelovi známy pokyn „Multi 21“, ktorý trojnásobný šampión nerešpektoval a svojho tímového kolegu Marka Webbera predbehol. To vyvolalo poriadnu búrku a predznamenalo definitívny rozpad vzťahu Vettela a Webbera.

„Strašne milovala svoje kone a toto bola jej skutočná vášeň,“ hovorí o zosnulej kráľovnej ďalší milovník koní Christian Horner. „Mala súťaživého ducha.“

„Pamätám si však, ako ma raz s princom Filipom pozvali na obed do Buckinghamského paláca. Sedelo nás tam vtedy za stolom veľmi málo a ona bola, očividne, dobre informovaná,“ spomína s úsmevom šéf Red Bullu.

„Dostal som od nej otázku… ako sme si sadli k stolu, obrátila sa na mňa a hovorí: ‚Čo sa to deje s vašimi jazdcami? Ako to, že spolu nevychádzajú?‘“

„Bola to tá najvýnimočnejšia osoba, okamžite vás dokázala dostať do pohody. Mala tiež skvelý zmysel pre humor. Bude nám veľmi, veľmi chýbať. Som skrátka nesmierne smutný. Bola tu s nami tak dlho, že je až nepredstaviteľné pomyslieť na to, že tu už nebude. Je na každej minci, každej bankovke. Je to naozaj strašná škoda,“ povedal šéf Red Bull.