logo F1online.sk

McLareny obsadia druhý rad, vzývajú spomienky spred roka

Lando Norris a Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 9. 2022

Povestné déjà vu spred roka? McLareny v nedeľu v Monze vyštartujú z druhého radu, takmer rovnako ako v minulej sezóne. Vtedy sa britský tím dostal tak vysoko čistou rýchlosťou, teraz aj vďaka penalizáciám. Nič to však nemení na optimizme a úsmeve, ktorý sme po dlhšej dobe videli na tvárach oboch jazdcov.

Lando Norris bol spokojný. V kvalifikácii odjazdil siedmy najrýchlejší čas a len máličko mu chýbalo, aby prekonal oba Mercedesy. Od McLarenu sa pritom na trati s nízkym prítlakom po tom, ako príšerne vyzeral v Belgicku, veľa neočakávalo.

„Na Mercedesy mi chýbalo šesť stotín sekundy… Neviem, čo som mohol ešte urobiť. Nabudúce asi skúsim na rovinke nižšie skloniť hlavu, a možno sa mi to podarí (úsmev). Veľmi sa však teším, toto je to najlepšie, na čo sme dnes mali. Aj fakt, že som sa dostal tak tesne za Mercedes, je úspech,“ povedal spokojný Lando Norris, ktorý pred rokom štartoval v Monze z tretej priečky.

Zajtra sa postaví do druhého radu opäť na tretie miesto za Georgea Russella a Charlesa Leclerca. „Zatiaľ to vyzerá ako opakovanie scenára z minulého roka, že áno,“ zasmial sa Norris na úvod rozhovoru pre F1 TV. Už v piatok však očakával, že sa cez neho Max Verstappen dostane aj s penalizáciou v priebehu pár kôl. McLaren nemá také tempo ako v minulej sezóne, keď v Taliansku získal double.

Na druhej strane, Norrisovi sa na Apeninskom polostrove darí – v Imole skončil dvakrát na treťom mieste, v Monze bol raz štvrtý a naposledy druhý. „V sobotu sme zvyčajne na tom dobre a dokážeme odviesť dobrú prácu. V nedeľu nie vždy dokážeme podať želaný výkon. Pritom práve nedele sú kľúčové. Pokúsime sa cez noc ešte pochopiť nejaké veci, aby sme mali čo najlepšiu šancu zostať vpredu s obomi autami a získať pre tím dobré body,“ uzavrel.

Daniel Ricciardo sa len po šiestykrát v sezóne prebojoval do Q3. Obsadil v nej ôsme miesto. Po penalizáciách sa posúva poradím nahor do druhého radu. Do pretekov vyštartuje zo štvrtej priečky.

„Som spokojný s kvalifikáciou. Auto bolo v Q3 najmä v druhom sektore nepokojné. Moje kolo z Q2 bolo lepšie než to posledné, podarilo sa mi v ňom ísť na limit a dostať z neho všetko. Stále je pre mňa ťažké ísť s týmto monopostom úplne na hranu,“ skonštatoval Austrálčan, ktorý v tretej časti kvalifikácie odjazdil o niečo horší čas než v tej druhej. Nemuselo ho to však veľmi mrzieť, keďže je hneď za tímovým kolegom.

„Necítil som to na TOP10. O to som radšej, že sa mi to podarilo. Je pekný pocit štartovať vpredu a vidieť pred sebou pole position. Zažijem to po dlhšom čase, po tom, ako som bol na konci roštu, je skvelé byť zase vpredu. Vynárajú sa mi pekné spomienky z minulého roka a som plný optimizmu,“ doplnil Ricciardo.

McLaren tentokrát dobre strategicky zmanažoval kvalifikáciu, keď svojich jazdcov poslal na trať v správnom čase tak, aby ťažili aj zo vzduchového zákrytu od súperov. Tretie a štvrté miesto na štarte je pre tím z Wokingu počas ťažkej sezóny vítaným povzbudením.

„Vďaka práci celého tímu a obom pilotom sme dali dokopy konkurencieschopný balíček. Tím poslal autá na trať v správnom čase, čím dal Landovi a Danielovi šancu maximalizovať ich kolá. Aj vďaka penalizáciám štartujeme vpredu. Sme si vedomí, akou výzvou je preteková vzdialenosť, no sme pripravení,“ povedal šéf tímu Andreas Seidl.