logo F1online.sk

McLaren príjemne prekvapil, bude štartovať vysoko?

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 9. 2022

McLaren v predchádzajúcich dvoch sezónach dosiahol v Monze tri pódiové umiestnenia vrátane minuloročného double. O niečom podobnom môže britská stajňa pri súčasnej výkonnosti skôr len snívať, no „papájoví“ v piatok predsa len príjemne prekvapili.

Je všeobecne známe, že medzi slabiny MCL36 patrí maximálna rýchlosť na rovinkách. Aj preto McLaren neprichádzal do Monzy s veľkými očami. Lando Norris však prekvapil, keď v druhom tréningu odjazdil štvrtý najrýchlejší čas.

„Medzi prvým a druhým tréningom sme urobili dobré zmeny na aute. Nechcem sa však nechať uniesť. Nemyslím si, že sme takí rýchli, aby sme mohli vopred povedať, že určite budeme bojovať o Q3. Našli by sa nejaké pozitíva, sme na tom lepšie, než sme si mysleli. Na druhej strane, vedeli sme, že nebudeme takí konkurencieschopní ako v Holandsku či Maďarsku. Vyzeráme však lepšie než naposledy v Belgicku,“ povedal Lando Norris, ktorý v druhom tréningu zdolal oba Mercedesy. „Po kole z druhého tréningu, ktoré mi vyšlo priam perfektne, mám o niečo vyššie očakávania. V tom kole však bolo takmer všetko, takže neviem, nakoľko sa ešte môžem dnes zlepšiť. V kvalifikáciách sme pomerne rýchli, no v pretekovom tempe to býva horšie.“

Aj piatkové analýzy na oficiálnej stránke F1 môžu vliať fanúšikom britského tímu mierny optimizmus. V kvalifikačnej simulácii i pretekovom tempe je McLaren štvrtý najrýchlejší. Keďže viacerí jazdci z troch tímov zo špičky budú štartovať kvôli penalizáciám zozadu, otvára sa „papájovým“ zaujímavá príležitosť.

„Pred rokom sa v Monze ťažko predbiehalo, aj my sme za sebou udržali rýchlejšie autá. Myslím si však, že aj keď bude teraz Red Bull štartovať zozadu, tak bude v priebehu pár kôl pred nami. Ak by sa však naskytla akákoľvek príležitosť, využijeme ju,“ doplnil Norris, ktorý v Monze bodoval pri všetkých svojich troch vystúpeniach v F1. V roku 2020 bol štvrtý a pred rokom druhý.

Daniel Ricciardo sa vracia na miesto, kde v minulej sezóne dosiahol svoje zatiaľ posledné víťazstvo. Dobre vie, že opakovanie tohto scenára je pri súčasnej forme, či už v jeho prípade alebo z pohľadu sily auta, značne nepravdepodobné.

„Je to dobrý pocit vrátiť sa späť na okruh, ktorý mi priniesol krásne spomienky. V prvom tréningu som mal z auta dobrý pocit, popoludní sme niečo zmenili. Moje tréningy neboli svetoborné, no Lando našiel veľa rýchlosti, čiže si môžem niečo vziať z jeho dát. Nie sme tak ďaleko od ostatných ako sme si mysleli, čiže celkovo vidím viac pozitív než negatív,“ vyhlásil Daniel Ricciardo, ktorý v piatkových tréningoch obsadil desiatu, resp. jedenástu priečku.

V Monze sa v posledných rokoch aj pre veľmi slabý efekt DRS pomerne ťažko predbiehalo. Aké to bude pri premiére novej generácie monopostov? „Efekt zákrytu nebude pri novej generácii monopostov natoľko výrazný. Uvidíme, aké to bude. Na niektorých tratiach sa predbiehalo ľahšie než v minulosti, inde zase naopak. Ak budeme štartovať pred rýchlejšími autami, tak urobíme maximum, aby sme im znepríjemnili život,“ uzavrel Austrálčan.

Súvisiace články