logo F1online.sk

Domenicali vyzval na rešpektovanie bodového systému. Gasly do Alpinu zrejme nepôjde

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 9. 2022

Na Veľkej cene Talianska očakávame doznievanie prestupových špekulácií, ktoré v Holandsku dosiahli celoročné maximum. Pierre Gasly, Colton Herta, Mick Schumacher, Daniel Ricciardo a ďalší. Po necelom týždni sa veci opäť pohli a v tejto chvíli sa nezdá, že sa dočkáme ďalších veľkých rošád.

Už v stredu informoval magazín Autosport o tom, že bublina okolo Coltona Hertu pravdepodobne spľasne. Americký mladík podľa všetkého nedostane od FIA žiadnu výnimku a federácia jemu i Red Bullu odkáže, že sa pilota Andretti Autosport žiadne ustanovenia o vyššej moci nevzťahujú. 32 bodov je skrátka málo a potrebujete 40.

„Je jasné, že americký pretekár môže zdvihnúť veľký záujem na rapídne rastúcom trhu v Spojených štátoch,“ prehlásil šéf F1 Stefano Domenicali. „V súčasnej dobe je však vstup do F1 podmienený jasnými podmienkami stanovenými v športových pravidlách a tieto parametre sa musia dodržiavať.“

„V stávke je totiž dôveryhodnosť celého systému. Toto je záležitosť FIA, ktorej úlohou je to zhodnotiť,“ dodal Domenicali.

Športu by nepochybne pomohlo, keby sa medzi dvadsiatkou pilotov objavil Američan, avšak šéf Formuly 1 ho očividne nechce za každú cenu. „Ak bude mať Herta dostatočný počet bodov, privítame ho s otvorenou náručou. Potom bude na ňom, aby ukázal, že mu skúsenosti nadobudnuté v inej sérii umožnili adaptovať sa,“ dodal Domenicali.

Od rozhodnutia o Hertovi závisí celé dianie na prestupovom trhu. Zdá sa, že neochota FIA sa odrazila aj do nálady v padoku. Už vo štvrtok „insideri“ Albert Fabrega, Will Buxton a ďalší informovali o ochladení spojenia Gasly – Alpine. Aj Christian Horner totiž jasne naznačil, že ak Hertu do kokpitu AlphaTauri nedostanú, zostane v ňom Gasly.

Kto teda napokon nasadne do Alpinu? Podľa reportéra Willa Buxtona sa objavilo nové a trochu prekvapivé meno. „Príbeh Gaslyho a Hertu pomaly utícha, keďže Alpine začína pochybovať, či francúzskeho pretekára vôbec získajú. Je neuveriteľné, že štvrtý najlepší tím na rošte má tak málo možností na obsadenie tej sedačky. Do popredia sa potichu dostáva Jack Doohan.“

„Aké možnosti teda majú? Zdá sa, že Schumacher neprichádza do úvahy a návrat Ricciarda vylúčený. Vandoorne? De Vries? Možno s ročnou zmluvou, kým Doohan nebude pripravený na rok 2024? Dokážem však pochopiť, že tím zápasí s otázkou, prečo nie už v roku 2023, keď vedia, že ho chcú v roku 2024?“ napísal Buxton na sociálnych sieťach.

Súvisiace články