logo F1online.sk

Bottas neočakáva nič iné ako víťazstvo

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala8. 8. 2020

Kto mohol mať po sobote väčší úsmev na tvári ako víťaz kvalifikácie Valtteri Bottas? Fínovi sa druhýkrát v sezóne podarilo prekonať svojho tímového kolegu. Teraz to potreboval ako soľ. Po defekte z minulého týždňa totižto v šampionáte stráca 30 bodov. Bottas je odhodlaný z tejto straty niečo ukrojiť, v nedeľu vraj ide jasne za víťazstvom.

Obaja jazdci budú mať zajtra rovnaké podmienky. Obaja vyštartujú na stredne tvrdej zmesi a budú bojovať v podstate len jeden proti druhému. O treťom Nicovi Hülkenbergovi by sme síce tiež mohli povedať, že jazdí na Mercedese, ale na tom z minulosti.

“Pred zajtrajškom nemám iné očakávania ako tie preteky vyhrať, keď štartujem z pole position,” zastrája sa Valtteri Bottas. “Mám veľmi dobrý pocit z toho, že som na pole, hlavne tu v Silverstone je to celkom dobrá zábava.”

“Po tréningoch sme mali pocit, že stredne tvrdé gumy by mohli byť ešte rýchlejšie ako softy, takže preto sme v Q2 mali k dispozícii obe zmesi. Vedel som, že by sme mali celkom dobrú šancu sa v tom druhom pokuse zlepšiť,” pokračoval Bottas. “Prvé kolo v Q3 bolo OK, ale vedel som, že tomu niečo chýbalo v prvej zákrute. Druhý pokus, to bolo dobré kolo, to bezpochyby.”

Čo nástupcovi Nica Rosberga v Mercedese pomohlo k pole position? Vraj to bolo nastavenie jeho monopostu, s ktorým ešte minulý týždeň nebol celkom spokojný. Spolu s inžiniermi však spravili pokrok.

“Nemôžem zachádzať príliš do detailov ohľadom toho, čo sme s nastaveniami spravili, ale podarilo sa pre mňa zlepšiť nastavenia auta. Myslím si, že minulý víkend som mal drobný deficit ohľadom smeru, aký by som chcel. Auto nebolo zlé, ale verím, že teraz je už vyladené pre oboch,” nechal sa počuť Valtteri Bottas.

Lewis Hamilton toho po kvalifikácii nenahovoril tak veľa ako obyčajne. Druhé miesto je totiž v súťaži, v ktorej bojuje len s Valtterim Bottasom, zároveň aj posledným. Uznal však Bottasov výkon, ktorý bol jednoducho lepší.

“Valtteri dnes odviedol fantastickú prácu. Na mňa bol trochu prirýchly,” vyslovil sa Lewis Hamilton. “Myslím, že prvé kolo bolo celkom slušné, ale to posledné nebolo zrovna oslnivé. Napokon podal lepší výkon. Ja sa teším spolu s tímom z kvalifikačného double a z ďalšieho skvelého výsledku pre Racing Point.”

Na otázku, či je frustrovaný z toho, že ho Bottas predbehol, odpovedal zamietavo: “Nie, sme jazdci, ideme na trať a tam na to stále tlačíme. Ja som sa tento víkend zlepšil, ale Valtteri nakoniec odviedol lepšiu prácu. Nemám z toho žiadne pocity. Zajtra nás čakajú dlhé preteky a ja dám do toho všetko, aby som tohto chlapíka porazil.”