logo F1online.skF1online.sk

Má Pérez v rukách horšiu techniku? Jazdci Red Bullu nepoužívajú rovnaké podlahy

Sergio Pérez a Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 9. 2022

Vedeli ste, že piloti Red Bullu používajú od Veľkej ceny Belgicka odlišnú špecifikáciu podlahy? Dôvodom je predovšetkým rozpočtový strop. Aj sám Christian Horner priznal, že Sergio Pérez má oproti Maxovi Verstappenovi drobnú nevýhodu, rozdiel je však taký malý, že určite nie je dôvodom, prečo sa Mexičanovi v poslednom období nedarí.

Max Verstappen používa špecifikáciu podlahy, ktorá sa mu v úvodnej fáze sezóny pozdávala, kým Sergio Pérez má na svojom aute novšiu verziu. Tú si obaja piloti skúšali v priebehu rakúskeho a francúzskeho víkendu, avšak nepriniesla očakávaný krok správnym smerom.

Pérez v priebehu holandského víkendu potvrdil, že s touto novou podlahou bude ešte niekoľko pretekov pokračovať, aj keď to nie je úplne optimálna verzia. Priznal tiež, že dohodnúť sa s tímovým kolegom nebolo ľahké.

Treba povedať, že Checo používa novšiu verziu, nie lepšiu. Tím preňho však podľa všetkého kvôli rozpočtovému stropu v tejto fáze sezóny už nevyrobí ďalší kus starej špecifikácie.

Šéf stajne Christian Horner však pred novinármi odmietol, že by rozdiel v technike bol dôvodom, prečo Pérez v ostatnom období tak zaostáva za Verstappenom.

„Hovoríme tu o nepatrných rozdieloch,“ prehlásil Horner. „Toto rozhodnutie je predovšetkým dôsledkom nedostupnosti náhradných dielov. Myslím si, že rozdiel je menší než desatina sekundy alebo rovná desatina.“

„Checo mal v Holandsku zložité preteky. Bohužiaľ, pri reštarte stratil pozíciu. Jeho preferovanými pneumatikami boli stretne tvrdé, ale mäkké by boli asi lepšou voľbou pre útok. Stále sú to však slušné body,“ dodal Horner.

Sám Pérez pritom už v tejto sezóne priznal, že s postupným vývojom sa mu monopost RB18 vzďaľuje. Kým na začiatku sezóny bol dostatočne rýchly a dokázal konkurovať aj Maxovi Verstappenovi, s postupom času má Holanďan stále viac a viac navrch. „Myslím, že zo začiatku sezóny som sa v aute cítil komfortnejšie. Mohol som cítiť, že už od prvého tréningu som bol s autom a jeho vyvážením spokojný. Všetko mi prišlo prirodzenejšie.“

„Ako však sezóna pokračovala, bolo to stále ťažšie a ťažšie. Počas víkendu musím všetko hĺbkovo analyzovať. Necítim sa v aute tak pohodlne ako predtým,“ povedal Pérez.

Súvisiace články

Diskusia