logo F1online.sk

Wolff má podozrenie, že niekto hodil dymovnicu po Lewisovi Hamiltonovi

Fanúšik Maxa Verstappena s dymovnicou
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 9. 2022

Poznávacím znamením fanúšikov Maxa Verstappena sa stali dymovnice, ktoré si i napriek výzvam a snahe organizátorov opäť našli cestu na okruh v Holandsku. Niekoľko z nich dokonca skončilo priamo na trati, pričom v Mercedese majú obavy, že jeden z fanúšikov sa snažil trafiť Lewisa Hamiltona.

Európske preteky sa zvyknú niesť v znamení oranžovej. Platilo to napríklad aj na domácej veľkej cene Red Bullu v Rakúsku. Hneď po štarte tribúny zahalil taký hustý dym, že diváci mali problémy vôbec niečo vidieť.

A kým v Spielbergu všetky dymovnice aspoň zostali na tribúnach, v Zandvoorte boli niektorí fanúšikovia o čosi menej ohľaduplní voči jazdcom. Druhá časť kvalifikácie musela byť dokonca prerušená, pretože jeden z divákov hodil dymovnicu priamo na trať. Organizátori ho napokon našli a vyviedli z okruhu.

V závere Q3 sa situácia zopakovala v prvej zákrute. Prerušenie kvalifikácie však nebolo nutné, pretože dymovnica sa skotúľala po trati až k vnútornej bariére, ktorá oddeľuje trať od výjazdu z boxovej uličky.

“V prvom rade treba vidieť pozitíva,” rozhovoril sa Toto Wolff. “Je tu vynikajúca atmosféra a vášnivá podpora Maxa Verstappena rozpálila celú krajinu, čo je skvelé. Ja mám s fanúšikmi len pozitívne skúsenosti, no je škoda, že sa na tribúnach nájde pár idiotov, ktorí si buď vypili, alebo nedbajú na to, akú ujmu by mohla jazdcovi spôsobiť taká dymovnica.”

Ak by pilot trafil letiacu dymovnicu v rýchlosti cez 300 km/h, mohlo by to mať podobné následky ako pružina, ktorá na VC Maďarska 2009 trafila Felipeho Massu, či nebodaj ešte horšie. “Jedna dymovnica sa kotúľala po rovinke. Na trati boli aj holuby — neviem, kto ich vypustil —, ale tieto dymovnice sú najnebezpečnejšie. Ak vás jedna trafí, tak to môže mať až smrteľné následky, v minulosti sme videli, že také niečo je možné. Svätožiara by nám tu nijako nepomohla.”

Toto Wolff dúfa, že organizátori si dajú pri kontrole fanúšikov záležať a žiadne ďalšie dymovnice sa nedostanú na tribúny. Šéfovi Mercedesu totiž robia starosti aj z iného dôvodu; po kvalifikácii mal podozrenie, že niekto sa pokúsil trafiť Lewisa Hamiltona. Vzťahy medzi fanúšikovskými tábormi sú po minulom roku napäté, a tak nič nie je vylúčené.

K incidentu malo dôjsť vo chvíli, keď piloti vyrážali na posledné pokusy v Q3. “Pozreli sme sa na rôzne uhly kamier a Lewis práve prechádzal cez boxovú uličku. Neviem, či chcel niekto hodiť po ňom tú dymovnicu, ale v skutočnosti sa to stalo tesne pred ním. Opäť sa ukázalo pár idiotov. Dúfam, že organizátori si dajú záležať na bezpečnosti.”

Z palubných záberov Júkiho Cunodu sa zdá, že terčom nebol Lewis Hamilton. Dymovnica totiž dopadla na trať vo chvíli, keď sa k miestu blížil Júki Cunoda, a následne sa skotúľala na vnútorný okraj k bariére. Lewis Hamilton vyrážal na trať až za pilotom AlphaTauri.