logo F1online.sk

Piastri: Alpine o mojom odchode vedel s predstihom, bolo to veľmi nepríjemné

Oscar Piastri
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 9. 2022

Austrálsky pretekár Oscar Piastri začína novú kapitolu svojej kariéry. Po ťahaniciach s tímom Alpine je po piatkovom rozhodnutí Ratifikačného výboru FIA definitívne jasné, že od 1. januára má platný kontrakt s McLarenom. Táto sága trvala asi mesiac a rodák z Melbourne sa teraz prvýkrát postavil pred novinárov.

V rozsiahlom rozhovore s reportérom Lawrencom Barrettom sa rozpovedal na viaceré témy. Verejnosť zaujímajú hlavne okolnosti týkajúce sa jeho odchodu, najmä horúce augustové udalosti okolo tlačového stanoviska Alpinu a jeho následnej reakcie na sociálnych sieťach.

Oscar doteraz na verejnosti mlčal. Piatkové rozhodnutie Ratifikačného výboru mu však rozviazalo ruky a vyrozprával celý príbeh zo svojho pohľadu.

„Som rád, že som bol konečne potvrdený ako pilot McLarenu a tešíme sa na spoločnú budúcnosť, ktorá je pred nami,“ zneli prvé Piastriho slová v rozhovore pre F1.com. „Stále som rezervným jazdcom tímu Alpine a rád si svoje povinnosti budem plniť, ale to bude súčasť diskusií, ktoré ma s tímom ešte len čakajú. Uvidíme, ako to nakoniec dopadne, ale som, samozrejme, nesmierne nadšený, že sa pripojím k McLarenu.“

Ten sa v roku 2020 ako šampión Formula Renault Eurocup stal členom akadémie Alpinu, pod ktorej vlajkou získal dva najdôležitejšie juniorské tituly – vo Formule 3 a Formule 2. V tom čase jeho hviezda stúpala na oblohu rýchlosťou svetla. Je samozrejmé, že keď získate tri tituly v troch rokoch za sebou, upútate na seba veľkú pozornosť.

„Svoj čas v tíme Alpine som si naozaj užil,“ hovorí Piastri. „K akadémii som sa pripojil ako šampión Formuly Renault. Bola to súčasť odmeny za víťazstvo v šampionáte. Ako člen akadémie som si užil dva neuveriteľne úspešné roky s ďalšími dvoma titulmi. Voči všetkým v Enstone mám teda obrovský rešpekt.“

„V tomto roku sme vymysleli dobrý testovací program ako náhradu za to, že nemám pretekársku sedačku. Zlepšilo mi to náladu a ďakujem Alpinu za všetky tohtoročné testy. McLaren je však odlišný tím s odlišným autom a monoposty pre rok 2022 sú vo všeobecnosti celkom iné beštie. Uvidíme teda, čo z tohtoročnej skúsenosti si budem môcť preniesť.“

„Na svoje pôsobenie v Enstone budem spomínať s krásnymi spomienkami, ale teraz sa sústredím na svoju budúcnosť a začiatok kariéry v F1,“ dodal Piastri.

Poďme však k tomu, čo sa to vlastne stalo? Otmar Szafnauer a Alpine sa totiž na túto tému vyjadrovali pomerne extenzívne, kdežto McLaren, Piastri a jeho zástupcovia väčšinou mlčali. Po skončení procesu pred Ratifikačným výborom však už na verejnosti vystúpil aj Oscar.

„Rozhodnutie Ratifikačného výboru potvrdilo, že som pre rok 2023 nemal kontrakt. Mohol som si teda slobodne zvoliť svoj osud a cítil som, že McLaren je pre mňa vynikajúcou príležitosťou. Boli veľmi priami a s nadšením ma prijali. Aby som bol celkom úprimný, v Alpine nebolo okolo mojej budúcnosti v tíme jasno,“ hovorí Piastri.

„Verejne vyhlásili, že si prajú pokračovať s Fernandom minimálne jeden alebo dva roky. Rešpektujem to. Ja som však po roku strávenom mimo pretekárskej sedačky dúfal, že dostanem miesto v Alpine. Kvôli týmto nejasnostiam a, podobne ako vo Fernandovom prípade, trochu zvláštnemu pocitu pri vyjednávaniach s tímom, som necítil, že zostať v Alpine bude pre mňa tým správnym rozhodnutím.“

„Boli v tom nejasnosti okolo mojej budúcnosti spojené s narušením dôvery. Na druhej strane, ponuka McLarenu bola veľmi atraktívna. Rokovania s nimi sa niesli na veľmi pozitívnej vlne a toto všetko sú dôvody, prečo som cítil, že McLaren je pre moju budúcnosť tou najlepšou voľbou,“ dodal Piastri.

Čo sa však dialo začiatkom augusta po oznámení odchodu Fernanda Alonsa a Piastriho „vymenovaní“ za nového pilota Alpinu? V tlačovom stanovisku francúzskeho tímu chýbali jeho vyjadrenia a sám Oscar zakrátko reagoval strohým, ale jednoznačným stanoviskom na sociálnych sieťach, v ktorom svetu povedal, že za Alpine jazdiť nebude.

„Rozhodol som sa v dostatočnom predstihu pred odchodom Fernanda, preto bolo oznámenie Alpinu ešte viac mätúce a rozrušujúce. Veď sme im povedali, že nebudem s tímom pokračovať,“ prehlásil Piastri. „Bolo to dosť nepríjemné, pretože toto oznámenie bolo nepravdivé a odoprelo mi možnosť riadne sa rozlúčiť so všetkými v Enstone.“

„Bol som v tíme viac ako dva a pol roka a je veľmi nepríjemné, že sa zvyšok stajne dozvedel o mojom odchode takýmto spôsobom. Stále som nemal príležitosť rozlúčiť sa a chcem to urobiť, aby som všetkým dámam a pánom v Enstone prejavil svoju vďačnosť,“ dodal Piastri.

Šéf tímu Otmar Szafnauer však médiám tvrdil, že pred vydaním tlačového stanoviska šiel za Austrálčanom, ktorý bol v tom čase na simulátore, aby mu oznámil túto novinu. Podľa slov rumunského rodáka bol Oscar „usmiaty a vďačný“. Piastri si však na túto príhodu spomína inak. „Bola to bizarná a nepríjemná epizódka. Udialo sa to verejne za prítomnosti niektorých členov tímu, ktorí nevedeli, aká je situácia. Akonáhle sme sa stiahli do súkromia, povedal som Otmarovi, že naše stanovisko sa nemení a trváme na tom, čo sme mu už povedali viackrát. Pre mňa bolo toto ich oznámenie veľmi prekvapujúce,“ povedal Piastri.

A nasledovalo ono notoricky známe vyjadrenie na sociálnych sieťach: „Alpine dnes popoludní bez môjho súhlasu zverejnil tlačové vyhlásenie, že v budúcej sezóne budem pretekať v ich tíme. Toto nie je pravda, ja som s Alpinom nepodpísal žiaden kontrakt pre rok 2023. V budúcej sezóne nebudem jazdiť za Alpine.“

Piastri spomína: „Bol to najdôležitejší okamih v mojej kariére. Oznámenie Alpinu bolo klamlivé. Ja a môj manažment sme cítili, že to musíme napraviť a stáli pred nami aj možné právne dôsledky, ak toto stanovisko nepoprieme. Nemalo to byť nič vyhrocujúce a zhŕňalo to prosté fakty. Posledná veta bola dosť silná, ale rozhodnutie Ratifikačného výboru ukazuje, že to bol holý fakt,“ prehlásil Piastri.