logo F1online.sk

Poníženie Alpinu je úplné. Tím musí uhradiť aj polmiliónové trovy konania

Alpine A522, ilustračné
© XPB Images/Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 9. 2022

Výsledok sporu medzi Oscarom Piastrim, McLarenom a Alpinom je za nami. Francúzsky tím z neho vyšiel ako porazený a popravde, Piastri a McLaren nepotrebovali na víťazstvo žiadne právnické esá. Prípad bol jednoznačný a preto nie je prekvapivé ani to, že porazená strana bude nútená uhradiť trovy konania.

To len podčiarkuje porážku Alpinu. Nie je totiž úplne nevyhnutné, aby porazená strana znášala trovy zakaždým. V jednoznačných prípadoch, ako bol aj tento, pristúpil Ratifikačný výbor k tomu, že všetky trovy (finančné náklady) konania bude znášať porazený.

Určite vás neprekvapí, že takéto spory nie sú lacné. Okrem toho, že Alpine prišiel o Alonsa, Piastriho, a tiež všetko, čo doň pri jeho jazdeckom rozvoji vložil, musí vytiahnuť peňaženku znovu a zaplatiť všetkým stranám „za účasť“. Sčítané a podčiarknuté, trovy konania v tomto spore činia 530 tisíc libier a nejaké tie „drobné“. Celkom dosť vysoká cena za spor, ktorého vyriešenie trvalo dokopy 35 hodín.

Takmer 230 tisíc libier z tejto sumy poputuje na účty právnikov McLarenu a zástupcov predstavenstva. Právny tím Piastriho bol zrejme menej početný, keďže ich výsledná suma činí „len“ 120 tisíc libier. 16-tisíc libier poputuje na účet Ratifikačného výboru a zvyšok si rozdelia jeho štyria arbitri.

Ako to už v procesnom práve býva, voči výškam trov je možné podať námietky. Alpine toto právo využil a pokúsil sa Ratifikačný výbor presvedčiť, že právnici McLarenu si „zapýtali“ priveľa. Arbitri však zástupcom francúzskej stajne nedopriali ani toto čiastkové víťazstvo. „Tribunál s tým nesúhlasil,“ uvádza sa v rozhodnutí.