logo F1online.sk

Naše auto s vyšším prítlakom ožilo, usmieva sa Norris

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl2. 9. 2022

McLaren zažil po belgickej katastrofe vydarený piatok. Nielenže definitívne získal Oscara Piastriho, ale darilo sa mu aj na trati. Zdá sa, že Zandvoort s vyšším prítlakom papájovým monopostom sedí, a to najmä v pomalých zákrutách, kde MCL36 doslova exceluje.  

Lando Norris obsadil v oboch tréningoch štvrté miesto, v tom druhom stratil na najrýchlejšieho Leclerca len 0,103 sekundy. Po tom, ako sa McLaren minulý víkend vytrápil v Belgicku, je to príjemný návrat na vyššie pozície. Stále je to však len piatok.

„Na odlišnom type okruhu sme späť tam, kde sme v podstate boli – bližšie k čelu a opäť v balíku v strede poľa. Naše auto sa na trati s vyšším prítlakom prebralo k životu. Sme na tom podobne ako v Budapešti. Sú to dobré správy, máme viac sebadôvery do zvyšku víkendu,“ povedal Lando Norris.

Na Hungaroringu sa Norris kvalifikoval štvrtý, v pretekovom tempe však v chladnejších podmienkach masívne strácal na špičku. Môže to byť v Holandsku iné?

„Vyzeráme dobre pri malom množstve paliva i pri dlhých jazdách. Ak sa nám podarí dostať cez noc z auta ešte niečo a poskladať kolá dokopy, môžeme si v kvalifikácii vytvoriť dobrú šancu na nedeľu. Dnes sme si vyskúšali všetky pneumatiky, tie mäkké vyzerajú byť výborné pre kvalifikáciu, pre preteky až tak nie,“ pokračoval britský pilot, ktorý sa dnes dozvedel, že v budúcom roku bude jeho tímovým kolegom Oscar Piastri. „Teším sa na Oscara. Vždy je odlišné pracovať po boku niekoho nového, pre nás oboch to bude výzva. Teraz však ešte máme pred sebou dlhú sezónu a veľa práce. Jeho podpis vnímam ako dobré správy pre tím, no koncentrujem sa na tento rok, až potom na ten budúci.“

Daniel Ricciardo vyzeral v piatok tiež dobre, aj keď nemal úplne bezproblémový deň. Po piatom mieste z FP1 odjazdil v druhom tréningu len 10 kôl pre problémy s chladičom.

„Väčšinu plánovaných jázd som stihol, preto by som kvôli tomu rozhodne nepovažoval deň za stratený. Navyše, mám k dispozícii dáta od Landa. Myslím si, že sme do víkendu vykročili správnou nohou a dobre sme začali. V úvodnom tréningu bolo pekné počuť, že som na prvom mieste,“ usmieval sa Daniel Ricciardo.

Austrálčan má pred sobotou jednoznačný cieľ. „Nevieme, či v piatok išli všetci naplno, no určite máme auto, ktoré patrí do Q3. Do nej sa chcem v sobotu dostať,“ doplnil skúsený pilot, ktorý po sezóne odíde z McLarenu.

Súvisiace články