logo F1online.skF1online.sk

Je rozhodnuté! Piastriho zmluva s McLarenom je platná

Oscar Piastri
© Twitter/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 9. 2022

Je dobojované. Od pondelkového zasadnutia Ratifikačného výboru FIA uplynulo päť dní a rozhodnutie je na svete. Výsledok? Dvojročná zmluva Oscara Piastriho s McLarenom je platná. Austrálsky mladík bude jazdcom britskej stajne v sezónach 2023 a 2024.

McLaren obratom po vydaní rozhodnutia Ratifikačného výboru FIA oficiálne potvrdil, že Oscar Piastri bude v roku 2023 pilotom stajne z Wokingu. V kokpite nahradí svojho krajana Daniela Ricciarda a stane sa novým tímovým kolegom Landa Norrisa.

Po päťdňovom čakaní sa tak prestupový trh opäť rozbehne naplno. Stále totiž nevieme, kto v tíme Alpine nahradí Fernanda Alonsa. Práve čakanie na toto rozhodnutie Ratifikačného výboru trochu pozastavilo dianie na prestupovom trhu, ktoré sa môže opäť rozprúdiť naplno.

„Tribunál sa jednohlasne zhodol na tom, že jedinou platnou zmluvou je kontrakt medzi McLaren Racing Limited a Piastrim uzavretý 4. júla 2022. Piastri je oprávnený jazdiť za McLaren Racing Limited v sezónach 2023 a 2024,“ stojí v oficiálnom rozhodnutí Ratifikačného výboru.

Prakticky okamžite s týmto stanoviskom vydal McLaren tlačovú správu, v ktorej potvrdil angažovanie austrálskeho mladíka, ktorý sa stane novým členom rodiny britskej stajne.

„McLaren Racing podpísal viacročnú zmluvu so šampiónom Formuly 2 z roku 2021 Oscarom Piastrim, ktorý bude od roku 2023 tímovým kolegom Landa Norrisa,“ uviedol McLaren. Súdiac podľa rozhodnutia Ratifikačného výboru uzavreli Piastri a McLaren dvojročný kontrakt.

„Som veľmi nadšený, že budem vo Formule 1 debutovať v takom prestížnom tíme, akým je McLaren a som veľmi vďačný za ponúknutú príležitosť. Dávať šance mladým talentom patrí k tradícii McLarenu a teším sa na množstvo tvrdej práce, ktorá ma po boku Landa Norrisa čaká v spoločnej snahe tlačiť tím dopredu. Sústredím sa na čo najlepšiu prípravu na môj debut vo Formule 1 v pápajových farbách,“ uviedol Oscar Piastri.

„Celý tím s potešením víta Oscara v McLarene. Má za sebou pôsobivú pretekársku kariéru a sme si istí, že spoločne s Landom nám pomôže posunúť sa o ďalší krok k naplneniu našich ambícií. V tejto sezóne máme pred sebou dôležitú prácu, na ktorú sa neprestávame sústrediť, potom sa postaráme o to, aby Oscar čo najlepšie zapadol do tímu a pripravil sa na nadchádzajúce výzvy. Tešíme sa na spoločnú prípravu na vzrušujúcu sezónu 2023,“ uviedol šéf tímu McLaren Andreas Seidl.

„Oscar je jednou z vychádzajúcich hviezd a sme radi, že sa v roku 2023 pripojí k tímu. Dokázal získať tituly v F3 a F2 hneď vo svojich nováčikovských sezónach, čo je obrovský úspech a dôkaz jeho talentu. S Landom a Oscarom máme vzrušujúcu jazdeckú dvojicu s obrovským potenciálom, ktorá nám pomôže naplniť naše ambície. Oscar je vzrušujúci prírastok do našej rodiny. Tešíme sa na jeho ďalší rast s naším tímom v F1,“ uviedol výkonný riaditeľ McLaren Racing Zak Brown.

Prostredníctvom svojich sociálnych sietí sa k situácii krátko vyjadrila aj stajňa Alpine. „Tím BWT Alpine F1 ďakuje Ratifikačnému výboru FIA za pondelkové zasadnutie a berie na vedomie ich rozhodnutie. Z našej strany považujeme celú túto záležitosť za uzavretú a včas oznámime našu jazdeckú zostavu pre sezónu 2023. Plne sa teraz sústredíme na Veľkú cenu Holandska a získavanie ďalších bodov v boji o štvrté miesto Pohára konštruktérov,“ uviedol Alpine.

Súvisiace články

Diskusia