logo F1online.skF1online.sk

Hamilton pripúšťa, že ho “malinovkári” z Red Bullu vyviedli z omylu

Lewis Hamilton
© Twitter/PETRONAS Motorsports
Milan Kubala
Milan Kubala2. 9. 2022

Keď Red Bull pred viac než desaťročím získal svoj prvý majstrovský titul, nik netušil, ako dlho sa nápojový gigant zdrží vo Formule 1. Veľmi mu neveril ani Lewis Hamilton, ktorý odvtedy získal šesť titulov, a ktorý dnes v Red Bulle nevidí len malinovkárov, ale pretekárov do špiku kosti.

Lewis Hamilton nemal o Red Bulle veľmi veľkú mienku. V roku 2011, keď jazdil za McLaren, na margo čerstvých majstrov sveta uviedol, že podľa neho Red Bull nebude mať na historické tímy Formuly 1.

“Red Bull nie je výrobca, je to nápojová spoločnosť,” vyhlásil Lewis Hamilton. “Nápojová spoločnosť stojí proti McLarenu či Ferrari, tímom s históriou. Neviem, aké majú plány. Náš tím sa rozrastá, aby sa z neho stal ešte väčší výrobca, podobne Ferrari. Len náš tím si viem predstaviť, že tu bude pôsobiť naozaj dlhý čas. Toto je skutočná pretekárska stajňa.”

Červení býci napokon zaznamenali štyri víťazné roky za sebou. Po nich sa na čelo vrátil továrenský tím Mercedesu, no stajňa pod záštitou Red Bullu ukázala, že do Formuly 1 neprišla len zhrabnúť kopu trofejí a následne sa zbaliť a odísť hneď, keď sa jej prestane dariť.

Lewis Hamilton na štvrtkovej tlačovke pripustil, že sa v roku 2011 mýlil. Chválil celú stajňu a aj jej hlavného technického riaditeľa Adriana Neweyho. “Mňa ešte viac ohúril Adrian Newey a jeho tím,” zareagoval na otázku, ako vníma tohtoročné výkony Maxa Verstappena. “Myslím si, že majú skvelý tím. Už nejaký čas stavajú naozaj dobré autá. Oni zvykli jazdiť s veľkou svetlou výškou a ich auto malo väčší odpor. V tejto sezóne si uvedomili, že ich motor v skutočnosti nie je slabší ako agregáty ostatných, to len v minulých rokoch mali väčší odpor. Odvádzajú fantastickú prácu.”

Christian Horner na Hamiltonove slová o “malinovkároch” nezabudol. Po zisku minuloročného titulu ich pripomenul a navyše vysvetlil, že rozumie, prečo bol Toto Wolff v uplynulej sezóne taký útočný. “Viem si predstaviť, aké to musí byť nepríjemné nechať sa porážať výrobcom nápojov v pozícii továrenského tímu. To im je proti srsti a my to vieme. Odkázali nám to veľmi jasne.”

Sedemnásobný majster sveta dnes tvrdí, že jeho slová spred desaťročia nemáme považovať za kritiku. “Nech som už v minulosti povedal čokoľvek, nemyslel som to v negatívnom zmysle. Pred rokmi som povedal niečo o tom, že sú výrobcom nápojov a podobné veci, no tým som chcel len zdôrazniť, že človek by si skôr stavil na automobilku. Ale vyviedli ma z omylu a so mnou všetkých ostatných. Odvádzajú skvelú robotu.”

“Viem, že Adrian robil svoju diplomovú prácu na tému prísavného efektu, takže ma neprekvapuje, čo sa mu podarilo stvoriť v tejto sezóne. Je to ohromné. Verím však, že mladé pušky v našom tíme sa rýchlo dotiahnu,” doplnil Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia