logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo dostane „tučný šek“: V budúcnosti budeme zmluvy koncipovať inak, hovorí Brown

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 8. 2022

Príbeh, ktorý mal mať úplne iný koniec. Daniel Ricciardo si v McLarene nedokázal vôbec poradiť a už o pár týždňov tím so sklonenou hlavou opustí. Rozveseliť ho môže aspoň fakt, že neodíde naprázdno. Za predčasné ukončenie jeho zmluvy mu McLaren vyplatí, ako to šéf stajne Zak Brown nazval, tučný šek.

Podľa britských médií to bude presne desať miliónov libier. Stále je to však menej, než by Ricciardo podľa svojej zmluvy mal v budúcom roku zarobiť. Podľa informácií portálu RacingNews365.com mal Daniel poberať od McLarenu gážu pätnásť miliónov dolárov ročne.

Zdroje sa pri týchto informáciách rôznia, ale Ricciardo dostával najprv tučné šeky od Renaultu, potom od McLarenu a potom ešte jeden „na rozlúčku“. Sčítané a podčiarknuté hovoríme o asi 90 miliónoch dolárov v priebehu štyroch rokov.

Minimálne v McLarene si z tejto skúsenosti chcú vziať ponaučenie. V podcaste High Performance totiž Zak Brown dostal otázku, čo by urobil inak, keby mal opäť tú možnosť. „Nuž, to je zaujímavá otázka. Myslím tým, že do tímu prišiel ako sedemnásobný víťaz veľkej ceny a bol na jazdeckom trhu tým najžiadanejším artiklom. Myslím si, že sme tak trochu predpokladali, a podľa mňa oprávnene, že bude pokračovať tam, kde skončil.“

„Pokiaľ ide o mňa, tak moje poučenie sa týka čisto zmluvnej stránky. Nemyslím si totiž, že sme preňho mohli urobiť niečo inak po jazdeckej stránke. Ako tu teraz sedím, myslím si, že sme nemohli urobiť nič, čo by zlepšilo jeho konkurencieschopnosť. Skúsili sme skrátka všetko,“ vyhlásil Brown.

„Myslím si, že sme náš vzťah museli ukončiť predčasne. Museli sme síce vypísať tučný šek, čo je však v poriadku, pretože taká bola naša dohoda.“

„A čo nabudúce urobím inak? Možno do zmlúv vložím viacero ochranných opatrení zameraných na výkonnosť jazdcov a nebudem iba predpokladať, že skvelý jazdec môže byť zakaždým skvelý. Myslím, že to je poučenie. Týka sa skôr zmlúv, ale je dôležité,“ dodal Brown.

Súvisiace články

Diskusia