logo F1online.sk

Wolffovi by som sa mal poďakovať za tú direktívu, smeje sa Horner

Max Verstappen, Sergio Pérez a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2022

Nová technická direktíva Red Bullu vôbec neuškodila. Zdá sa, že ak mala na jeho výkon nejaký vplyv, tak skôr pozitívny. Christian Horner po dominantnej nedeli žartuje, že Red Bull by sa mal poďakovať Totovi Wolffovi za to, ako tlačil na zmenu pravidiel.

Mercedes s vypätím všetkých síl bojoval za zavedenie technickej direktívy. Oficiálne sa bál dôsledkov poskakovania na zdravie jazdcov, no dôvodov bolo viac. Toto Wolff v rozhovoroch naznačil, že Red Bull a Ferrari robia pri podlahách niečo nekalé, čo ide “proti duchu pravidiel”.

FIA napokon zasiahla a od VC Belgicka začala platiť technická direktíva TD039, ktorá prinútila viacero tímov upraviť svoje podlahy. Red Bull však nezabrzdila, čo si Christian Horner vychutnal. “Keď sa tak na to pozerám, pravdepodobne by som sa mal Totovi poďakovať za tú technickú direktívu!” smeje sa. Max Verstappen ovládol veľkú cenu z trinásteho miesta. V cieli mal osemnásť sekúnd k dobru pred tímovým kolegom Sergiom Pérezom, tretí Sainz stratil ešte ďalších deväť.

“Ale vážne,” pokračoval Horner, “myslím si, že tento okruh vyzdvihol naše silné stránky. Mali sme veľmi efektívny monopost, našli sme veľmi dobré nastavenia a Max bol už od prvého tréningového kola fenomenálny.”

“Strategicky sme sa rozhodli prijať penalizáciu už tu. Zo štrnásteho miesta sa stalo trináste (po Gaslyho štarte z boxovej uličky, pozn. red.). Max sa však musel dostať cez pole, čo zvládol veľmi efektívne už v prvých kolách. Dôsledkom toho je, že Max sa dostal dopredu oveľa rýchlejšie, než sme čakali,” priznal šéf Red Bullu.

Mäkká zmes fungovala vynikajúco a na stredne tvrdej nepôsobil o nič horšie. “Max a Checo mali takú rýchlosť, že sme poľahky predbehli Carlosa a podali azda najdominantnejší výkon od sezón 2010 až 2013.”

Dnešná Verstappenova jazda Hornerovi pripomenula zlaté roky so Sebastianom Vettelom. “Myslím si, že sme sa ocitli na tej istej úrovni. Zo štrnásteho miesta sme asi ešte nevyhrali. Ako som povedal, bol to fenomenálny výkon. Pochvala patrí ľuďom v zákulisí. Tu vidíme len výsledok, ohromný kus práce odviedli skrytí hrdinovia v Milton Keynes. Pri tomto aute odviedli neuveriteľnú robotu, samozrejme, to platí aj pre pohonnú jednotku.”

Pred víkendom sa v zákulisí špekulovalo, že Red Bull si do Belgicka priniesol nové šasi, ktoré má byť výrazne ľahšie a do veľkej miery má vyriešiť problémy s nadváhou monopostu RB18. Súperov určite nepoteší Hornerovo nasledujúce vyhlásenie.

“Nie, nepriniesli sme ho. Nemáme ho tu,” ozrejmil Christian Horner. Tým pádom by mal Red Bull v blízkej budúcnosti ešte zrýchliť. “Pri tomto výkone nehralo žiadnu rolu. Veľa sa však očakávalo od technickej direktívy. Pravdepodobne viac uškodila iným ako nám. My sme nemenili štýl práce s monopostom. Samozrejme, narážanie na trať je tu vždy problém, a to pre Eau Rouge, no to neplatí len pre nás. Všetky tímy sú na jednej lodi.”

Britský rodák napokon doplnil, že Red Bull jazdil v Belgicku s “identickým” šasi ako v Maďarsku, a že na najbližších veľkých cenách sa šasi meniť nebude. Koniec-koncov, kam sa ponáhľať po takom dominantnom výkone?

Súvisiace články