logo F1online.sk

Szafnauer pôjde pred Ratifikačný výbor so sebadôverou: Žiadna klauzula nie je!

Alpine, ilustračné
© Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 8. 2022

V belgickom padoku sa to priam hemží špekuláciami o tom, kto bude novým pilotom Alpinu. Na stole sú mená ako Daniel Ricciardo, Mick Schumacher a dokonca aj Pierre Gasly. Všetci však akoby pozabudli na ďalšiu možnosť, čo ak Ratifikačný výbor FIA dá za pravdu Alpinu a označí Piastriho správanie za rozporné s tým, k čomu sa vo svojom kontrakte zaviazal?

Už v pondelok zasadne Ratifikačný výbor FIA, aby jednal o spore medzi tímom Alpine a ich rezervným pilotom Oscarom Piastrim. Samozrejme, je otázne, čo si potom chcú v Enstone počať s jazdcom, ktorý im neprávom uštedril takýto kopanec do brucha a či je reálne, aby Austrálčan v budúcom roku zasadol do kokpitu Alpinu.

V každom prípade ide šéf stajne Otmar Szafnauer do sporu so svojím zverencom sebaisto. Vraj pozná argumenty oboch strán a tvrdí, že Alpine je v práve. Od novinárov dostal otázku, či si je istý, že konečný ortieľ bude znieť v prospech jeho celku.

„Veľmi sebaistý,“ prehlásil Szafnauer. „Videl som stanoviská oboch strán sporu a sme si istí, že Oscarova zmluva, ktorú s nami podpísal ešte v novembri, obsahuje všetky náležitosti, ktoré v zmluve majú byť.“

„Len zriedka hovorím o detailoch kontraktov svojich jazdcov, ale môžem vám povedať dve veci. Po prvé, nie je tam žiadne ‚do 31. júla musíš urobiť toto inak môžeš tamto‘ – nič také tam skrátka nie je. Ten termín 31. júla, o ktorom neprestajne čítam, je skrátka vymyslený a v jeho zmluve sa nič také nenachádza,“ prehlásil Szafnauer.

„A po druhé, doba platnosti zmluvy je do roku 2024 s opciou na konci roku 2023. Poviem vám teda len toľko, ale je toho ešte viac. Ako som však uviedol, nerád hovorím o detailoch,“ dodal rumunský rodák.

Pre ujasnenie slov šéfa Alpinu. Celé mesiace sa v médiách špekulovalo o opcii v Piastriho zmluve. Vraj ak mu stajňa do 31. júla (iné zdroje uvádzali 30. júna) neponúkne pretekársku sedačku vo svojom tíme alebo mu „nevybaví“ hosťovanie v inej stajni, môže sa austrálsky pilot pobrať „o dom ďalej“ a nechať Alpine za sebou.

Szafnauer však teraz kategoricky poprel, že by sa takéto informácie zakladali na pravde, hoci dokonalo zapadli do scenára o prípadnej konšpirácii zo strany Alonsa, Webbera a Briatoreho, ktorú španielsky pretekár taktiež rezolútne poprel. Fernando vraj úmyselne počkal a zavádzal svoj tím, že s ním podpíše predĺženie zmluvy a potom po 31. júli urobil „službičku“ svojmu priateľovi Webberovi, ktorý tak mohol pre svojho klienta zariadiť vytúžený odchod z Alpinu.

Všetky strany však teraz rozhodne popierajú, že by niečo z toho bola pravda.

A čo viac, Szafnauer poprel aj to, že by Alpine vydal tlačové stanovisko bez Piastriho vedomia. To bolo hneď od začiatku podozrivé, pretože neobsahovalo žiadne stanovisko austrálskeho pretekára. Ten však podľa Otmara o všetkom vedel.

„Oscarovi som to povedal ešte pred vydaním tlačového stanoviska. Bol práve na simulátore, tak som ho šiel nájsť a povedal mu to. Usmieval sa a ďakoval, takže sme rýchlo vydali tlačovú správu,“ prehlásil Szafnauer.

Piastri však reagoval asi o hodinu neskôr prostredníctvom vlastných sociálnych sietí a napísal tie povestné slová, ktoré za ten čas snáď aj zľudoveli. „Alpine dnes popoludní bez môjho súhlasu zverejnil tlačové vyhlásenie, že v budúcej sezóne budem pretekať v ich tíme. Toto nie je pravda, ja som s Alpinom nepodpísal žiaden kontrakt pre rok 2023. V budúcej sezóne nebudem jazdiť za Alpine.“

A to spustilo ohromný kolotoč, ktorý zastaví zrejme len Ratifikačný výbor na svojom pondelkovom zasadnutí.

„Veci sa dejú veľmi rýchlo a aj my sme reagovali veľmi rýchlo. Nechceli sme debatovať s jeho manažmentom o veciach, ktoré by aj tak nič neznamenali. Preto sme vydali to stanovisko,“ vysvetľuje Szafnauer.

Drobný náznak toho, čo by mohlo nasledovať v prípade, že by Ratifikačný výbor rozhodol v prospech Alpinu, Szafnauer vlastne už naznačil, keď povedal, že táto škriepka vzájomným vzťahom nezakolísala.

„Oscar je v Enstone, jazdí na simulátore, pomáha s nastavením a pokračujeme v jeho príprave bez akýchkoľvek zmien. Naše vzájomné vzťahy nijak nezakolísali a pokračujeme ďalej,“ hovorí Szafnauer.

„Myslím si, že ísť pred Ratifikačný výbor je logický krok, keď veríte, že máte s jazdcom platnú zmluvu, kým on podpísal niečo iné. Toto sa už v minulosti stalo a ja som bol pri tom, keď Jenson Button podpísal zmluvu s Williamsom, aj keď BAR-Honda platne využil svoju opciu. Jenson naozaj chcel odísť do Williamsu, ale BAR pred Ratifikačnou komisiou uspel a vybudovali si s Jensonom skvelý vzťah, ktorý vyvrcholil až titulom majstra sveta. Bolo to síce po odchode Hondy, ale v podstate sa jednalo stále o ten istý tím,“ povedal Szafnauer.