logo F1online.sk

Brown reaguje na Szafnauera: Neviem, či by mal on kázať o etike

Otmar Szafnauer
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2022

Otmar Szafnauer v Belgicku priznal, že ho konanie Oscara Piastriho hlboko sklamalo. Vraj od mladého Austrálčana čakal, že má chrbtovú kosť a podľa toho sa bude aj správať. Tieto slová zaujali Piastriho potenciálneho šéfa, výkonného riaditeľa McLarenu Zaka Browna, podľa ktorého by mal Szafnauer o etike a korektnom správaní radšej mlčať.

Už v pondelok by sme sa mohli dozvedieť o osude Oscara Piastriho. Austrálčana, rovnako ako Alpine a McLaren, totiž čaká vypočúvanie v Ženeve na pôde Ratifikačného výboru F1, ktorý rozhodne o tom, kto má na služby mladého pilota právo.

Obe strany majú so sebou priniesť kompletné znenie ich kontraktov, keďže Ratifikačný výbor F1 mal doposiaľ k dispozícii len krátené verzie, pri ktorých skúmaní by mohli vzniknúť nezrovnalosti. Panel zložený z nezávislých právnikov si následne preštuduje všetky zmluvy a vydá konečný verdikt.

V pondelok sa ho však nemusíme dočkať, hoci výbor zvykne rozhodovať veľmi rýchlo. “Keď sa Jenson Button súdil s BAR-om a Williamsom v roku 2005, trvalo to dva dni,” spomína šéf Alpinu Otmar Szafnauer, ktorý v tom čase pôsobil na pozícii pretekového riaditeľa Hondy, teda motorového partnera BAR-u.

Szafnauer by bol však najradšej, keby na žiaden súd nemusel ísť. Podľa neho by stačilo len to, keby si Oscar Piastri stál za svojím slovom a za svojím podpisom. V Alpine sú totiž presvedčení, že v novembri podpísal platný kontrakt, že dodržali všetky termíny a všetky záväzky, a tak Piastriho pokus o “útek” je len jeho zbožným želaním. “Kiežby mal Oscar o trochu viac integrity. Kiežby si spomenul na to, čo v novembri podpísal.”

Keď sa o týchto slovách Otmara Szafnauera dozvedel výkonný riaditeľ McLarenu Zak Brown, nenechalo ho to chladným. Szafnauer vraj nemá morálne právo takto hodnotiť Piastriho konanie. “Ja v konečnom dôsledku nepoznám detaily ich vzájomného vzťahu. Nebolo by fér, keby som sa prikláňal k jednej alebo druhej strane, pretože jednoducho neviem,” rozhovoril sa pre Sky Sports.

Pokračoval však už ostrejšie: “Ale keď sa pozriem do nedávnej minulosti a na to, ako ich Fernando opustil a Otmara to prekvapilo, a navyše nebolo to tak dávno, čo dostal 400-tisícovú pokutu a zmazali mu pätnásť bodov, tak si nie som istý, že on sa môže zrovna pýšiť obrovskou dôveryhodnosťou a kritizovať niekoho za jeho etiku.”

Zak Brown tým naráža na prípad Racing Pointu, ktorý v roku 2020 skopíroval monopost Mercedesu. Otmar Szafnauer stál vtedy na čele stajne zo Silverstonu, o ktorej sa šepkalo, že dostala do rúk kompletné nákresy monopostu W10 z roku 2019 a bez hanby ho skopírovala.

FIA napokon ružový tím uznala vinným za nelegálne brzdové kanáliky, za čo dostala Szafnauerova stajňa pokutu 400-tisíc eur a v konštruktérskom šampionáte prišla o pätnásť bodov. Szafnauer a Brown si už vtedy skočili do vlasov. Szafnauer vtedy na Brownovu kritiku zareagoval slovami, že Brown “nemá ani poňatia, o čom hovorí” a že “vie viac o historickom pretekaní ako o Formule 1”.