logo F1online.sk

Norris nevie, či sa v Belgicku bude dať predbiehať tak ako po minulé roky

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl26. 8. 2022

McLaren vstúpil do víkendu v Belgicku už s vedomím, že na konci sezóny sa rozlúči s Danielom Ricciardom. Po tom, ako britská stajňa počas posledných dní zaplnila mediálny priestor, upútala v druhom tréningu tretím miestom Landa Norrisa. O takejto pozícii na štarte však mladý Brit môže len snívať.

Norris je totiž jedným zo šiestich pilotov, ktorí menia komponenty pohonnej jednotky. V jeho prípade sa s ním zrejme ešte nesie zlyhanie motora z Kanady a možno aj problémy, ktoré mal v Rakúsku, kde musel nasadiť staršiu špecifikáciu.

Tretie miesto z FP2 teda znie povzbudzujúco, no je jasné, že Lando sa bude zameriavať najmä na pretekovú rýchlosť. „Auto vyzerá solídne, no nie fantasticky. Stále je pred nami práca pri riešení problémov a ťažkostí. Piatok nebol zlý, aj keď Aston Martin bol v druhom tréningu len kúsok za mnou, z čoho by sme sa normálne nemali radovať. Cez noc by sme sa mali zapracovať, aby sme sa mohli vo zvyšku víkendu posunúť dopredu,“ skonštatoval Lando Norris, ktorému premenlivé podmienky vzhľadom na prípravu na preteky do karát nezahrali.

„V záveroch oboch tréningov, keď sme sa zamerali na dlhé jazdy, začalo pršať. Práve dlhé jazdy sú pritom pre nedeľu kľúčové. Aj preto je pred nami stále veľa otázok, na ktoré azda nájdeme odpovede,“ skonštatoval britský pretekár, ktorý sa bude v nedeľu prebíjať z chvosta poľa. V Spa sa dalo vždy dobre predbiehať vďaka slipstreamu na rovinkách, predovšetkým na rovinke Kemmel.

Bude to tak aj s novou generáciou monopostov, ktorá nie je tak závislá na efekte zákrytu? „Vzduchový vak má oveľa menší efekt než po minulé roky. V Budapešti sa predbiehalo oveľa ľahšie než v minulosti, no boli trate, kde to bolo naopak. Uvidíme, v piatok sme nemali veľa šancí, aby sme to preskúmali,“ uzavrel Lando Norris, ktorý v piatok odjazdil 32 kôl, v FP1 bol trinásty a v FP2 tretí.

Na Danielovi Ricciardovi bolo v rozhovoroch po tréningoch badať aj určitú úľavu. Aj jemu zrejme paradoxne odľahlo, že sa dlhodobo diskutovaná téma jeho otáznej budúcnosti v McLarene vyriešila. Na trati sa Austrálčan v oboch tréningoch vošiel do TOP10 – v FP1 bol siedmy a v FP2 deviaty.

„Očakávali sme mokrejší piatok a suchší víkend. Myslím si, že počas víkendu bude naozaj sucho, aj keď v Belgicku pri počasí nikdy neviete. Predpokladám, že trať sa ešte zrýchli a pneumatiky budú lepšie fungovať,“ vyhlásil Daniel Ricciardo, ktorý má počas tohto víkendu šancu zdolať tímového kolegu. Ak zvládne kvalifikáciu, môže štartovať výrazne vpredu pred Norrisom.

„Auto je fajn, v noci ešte urobíme nejaké zmeny. Je jasné, ktorým smerom sa vydáme, aby sme sa pre sobotu dostali do lepšej pozície,“ uzavrel Daniel Ricciardo.

Súvisiace články