logo F1online.skF1online.sk

Steiner: A čo keď Daniela nechceme?

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 8. 2022

Začiatkom augusta dostal prestupový trh vo Formule 1 úplne nový náboj. Nečakaný odchod Fernanda Alonsa z tímu Alpine spustil kolotoč a ešte stále čakáme na všetky odpovede. Nečakaný vývoj zavial prestupové vetry aj do garáže Haasu, kde pre budúci rok taktiež nie je všetko jasné.

Situácia okolo Kevina Magnussena je pomerne jednoznačná. Dánsky pretekár má zmluvu ešte na jeden rok, v Haase je spokojný a Haas je spokojný s ním. To však neplatí o Mickovi Schumacherovi, ktorý je bez kontraktu a svoju budúcnosť stále nepozná.

V priebehu augusta sa objavilo viacero zaujímavých noviniek. Nemecké médiá začali šíriť zvesti o možnom odchode Micka Schumachera z Haasu i kádra Ferrari. Nasledovala informácia, že americký celok dá priestor Antoniovi Giovinazzimu v dvoch voľných tréningoch a všetko „zaklincovala“ správa o údajných rokovaniach medzi Haasom a Danielom Ricciardom.

„Všetci vieme, kto je na trhu, a keď sa ma teraz budete pätnásť minút pýtať: ‚Hovorili ste s týmto alebo s týmto?‘, tak buď poviem áno alebo nie,“ povedal novinárom v Belgicku boss Haasu Günther Steiner.

„Ja hovorím so všetkými. Uvidíme, čo spravíme. Všetci predpokladajú, že Mick tu na budúci rok už nebude, ale to skrátka nie je pravda. Všetko je stále otvorené. Zatiaľ sme neprijali žiadne rozhodnutia pokiaľ ide o jazdecké zloženie v našom tíme. Samozrejme, rozprávame sa, rokujeme a informujeme sa. To je moja povinnosť voči tímu i majiteľovi,“ vysvetlil Steiner.

Ten tiež priznal, že Gene Haas bude na nasledujúcich dvoch podujatiach v Zandvoorte a Monze osobne prítomný. Jedným z hlavných bodov programu by mala byť aj jazdecká otázka. Beztak, táto „trojička“ víkendov by mala byť v tomto smere rozhodujúca.

Steiner zároveň priniesol niekoľko indícií, ktoré vedú rozhodovacím procesom v stajni. Haas vraj pracuje s „jednociferným“ užším zoznamom kandidátov, nemá záujem o nováčika, nepotrebuje jazdca s finančnou alebo komerčnou podporou a o druhom mieste v tíme nebude rozhodovať Ferrari, ale Haas.

Popravde, všetky tieto podmienky spĺňa Daniel Ricciardo, ale aj Giovinazzi či Nico Hülkenberg.

„S Danielom som si pred niekoľkými týždňami písal, aby som sa informoval, čo sa deje a čo majú v úmysle ostatní šéfovia tímov. Všetci si teraz myslia, že keď je Danny k dispozícii, musíme ho vziať, ale čo keď Daniela nechceme? A prečo si myslíte, že odišiel z McLarenu?“ pýta sa temperamentný Tirolčan.

„Musíme byť opatrní,“ dodal.

A pokiaľ ide o Micka Schumachera, Steiner má jasno. „Mick si v poslednom štvrťroku pred letnou prestávkou počínal veľmi dobre. Podávajte výkony a sme v pohode, niet k tomu viac čo dodať. Mick to vie a ja mu to nemusím pripomínať. Je to pretekár, vie, čo musí robiť a čo musí robiť každý v pretekárskom tíme, podávať výkony a robiť si svoju prácu,“ odkázal šéf Haasu.

Súvisiace články

Diskusia