logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo chce jazdiť v F1, no nevylučuje ani ročnú prestávku

Daniel Ricciardo
© Mclaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala25. 8. 2022

Po predčasnom ukončení zmluvy s McLarenom je pre Daniela Ricciarda stále prioritou Formula 1. I napriek tomu, že Zak Brown mu otvára cestu do Formuly E či IndyCar, Austrálčan chce zostať v kráľovnej motoršportu a je pre to ochotný obetovať aj nasledujúcu sezónu.

Po augustových prestupoch zostáva čierny Peter v rukách Daniela Ricciarda, veď Fernando Alonso má už miesto isté a o Oscara Piastriho sa dokonca bijú dve stajne. Čo však bude s Ricciardom? To zatiaľ ani on sám nevie. Môžeme predpokladať, že v najbližších týždňoch ho čakajú rokovania s Haasom, Alpinom, Alfou Romeo alebo Williamsom.

Ak sa s nikým nedohodne, je ochotný rok stráviť aj “na lavičke”. “Ak to bude dávať zmysel, tak áno,” pripustil vo štvrtok pred novinármi Daniel Ricciardo. “Toto je jediná pretekárska séria, o ktorú mám v tejto fáze kariéry záujem. Formulu 1 milujem a ak niekde budem pretekať, tak chcem jazdiť v nej.”

“Avšak, ak to neklapne a nebude dávať zmysel, aby som jazdil v ďalšej sezóne, a budem si musieť vziať voľno, reštartovať sa a prehodnotiť situáciu, tak som ochotný to spraviť, pokiaľ to bude tá správna voľba,” vysvetľuje.

Daniel Ricciardo má za sebou dva roky plné trápenia, no uterák ešte do ringu hádzať nechce. “Tento šport stále milujem. Aj napriek, nazvime to, nepriazni osudu som nestratil sebadôveru. Áno, zažili sme niekoľko ťažkých víkendov, počas ktorých sa neubránite emóciám, ale stále to tu milujem a chcem pretekať, a to v správnom kokpite. Nikdy som nepovedal, že tu chcem byť len do počtu. Ak tu už budem, chcem, aby to malo zmysel. Zatiaľ neviem, čo to znamená do budúcna, no ak sa objaví správna príležitosť, chcem ísť do toho.”

Rodák z Perthu mal na úvahy o svojej budúcnosti takmer celý august, McLaren ho totiž o svojom rozhodnutí informoval už po Veľkej cene Maďarska. Neprišlo to však zo dňa na deň, v zákulisí sa Ricciardove výkony a očakávania tímu rozoberali už celé mesiace. V skutočnosti sa prekrývali s obdobím, počas ktorého sa špekulovalo o jeho možnom odchode z Wokingu.

“Nebolo to tak, že by mi jedného dňa zazvonil telefón a povedali mi, že bude to takto. Bavili sme sa už niekoľko mesiacov,” prezradil Ricciardo. “Nepovedali mi, aby som v ďalších pretekoch skončil v najlepšej päťke, lebo inak som skončil. Skôr sme uvažovali, čo vieme spraviť, aby to začalo fungovať. Veľa sme diskutovali, ale pochopil som, že majú obavy. Moje výsledky neboli na takej úrovni, akú sme čakali.”

Ricciardo sa podľa vlastných slov snažil poskytnúť inžinierom spätnú väzbu, vysvetľoval im, čo mu v aute robí problémy, ale ani za nič sa im nedarilo nájsť ten správny recept. Nakoniec im nezostávalo iné, len rozhodiť rukami a spýtať sa, čo ďalej?

Podľa Ricciarda sa dostali “do slepej uličky”. “Vyčerpali sme väčšinu vecí, ktoré sme mohli skúsiť. V tej chvíli padlo to rozhodnutie.”

“Nie je to zrovna najlepší pocit, ale môžem byť spokojný s tým, ako som sa snažil, aby to zafungovalo. Niekedy skrátka treba akceptovať, že ste to skúsili a nevyšlo to. Nemôžem však povedať, že by som sa flákal, a preto to dopadlo takto. Taký je život. Som hrdý na to, ako sme sa snažili, že sme boli vytrvalí. Niektoré veci vám však nie sú súdené,” povzdychol si.

Súvisiace články

Diskusia