logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo ešte svoju budúcnosť nepozná, nechce však podpísať s hocikým

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2022

Aký bude osud Daniela Ricciarda? Austrálsky pretekár celé leto prizvukoval, že má s McLarenom platnú zmluvu a v budúcom roku bude pretekať s týmto tímom. Mediálnym špekuláciám však ani toto jeho stanovisko nezabránilo v šírení. Ako sa napokon ukázalo, tieto dohady nestáli vôbec „na vode“ a McLaren pred VC Belgicka oznámil, že napriek platnej zmluve sa s Ricciardom rozlúči predčasne.

Zatiaľ nevieme, kam povedú ďalšie kroky austrálskeho pretekára. Automaticky sa núka prestup do tímu Alpine, kde prišli o Fernanda Alonsa a zrejme aj Oscara Piastriho. S týmto miestom je však spájaný aj Mick Schumacher, ktorý by tak mohol uvoľniť Ricciardovi kokpit v Haase.

Daniel zatiaľ nevedel povedať, kam jeho kroky povedú, dodal však, že nepodpíše len tak s hocikým.

„Stále tu chcem zotrvať čisto zo súťažného hľadiska, nikdy som nebol človek, ktorý chce byť na rošte len preto, aby bol na rošte. Niektorí jazdci takí sú, ale ja nie,“ povedal Ricciardo v rozhovore pre The Age, ktorý bol jeho prvým po oznámení rozchodu s McLarenom.

„Toto nie je môj koniec, ale nemám pod kontrolou nič z toho, čo ma čaká. Pokiaľ ide o mňa osobne, tak mám stále chuť súťažiť na najvyššej úrovni, nič z toho sa zo mňa nevytratilo. V posledných osemnástich mesiacoch som zažil nejaké pády, ale súťaživý duch sa nevytratil.“

„Hovorím s tímami, ale nechcem do toho ísť len tak, chcem skrátka súťažiť. Zatiaľ neviem, kde skončím,“ dodal Ricciardo.

Od jeho pôsobenia v McLarene sa veľa očakávalo, za týmito očakávaniami však Daniel prudko zaostal. Ako sa hovorí, pilot nezabudne jazdiť len tak z noci na deň. Minuloročný aj tohtoročný monopost McLarenu však bol na míle vzdialený tomu, čo Ricciardo od svojho auta potrebuje.

„Nie je to tak, že by tieto výsledky boli dôsledkom nedostatočného úsilia. Nemám pocit, že by som si to spôsobil sám,“ hovorí Ricciardo.

„Naše dobré dni, ako napríklad v Monze, boli vzácne a neprichádzali s dostatočnou konzistentnosťou. Osemnásť mesiacov s McLarenom bolo trápením a je trápením až doteraz. Nedá sa však povedať, že by som si prial urobiť niečo inak. Samozrejme, želám si, aby stopky počas môjho pôsobenia ukázali niečo iné, ale nie je to tak, že by som sa flákal a dostal to, čo som si zaslúžil.“

„Nič neľutujem, ale želal by som si, aby to dopadlo lepšie. Neľutujem veci, ktoré som urobil v úsilí tu zostať. Je to ich rozhodnutie. Podľa mňa cítili, že to musia urobiť,“ dodal Daniel.

Súvisiace články

Diskusia